Irové podle předběžných výsledků odmítli Lisabonskou smlouvu

Dublin – V Dublinu dnes v 9 hodin začalo sčítání hlasů odevzdaných irskými voliči ve čtvrtečním referendu o Lisabonské reformní smlouvě EU. Irská veřejnoprávní média informovala, že převážily zamítavé hlasy, a to přesto, že vyšší účast v referendu - přesáhla 50 procent - měla pomoci přívržencům smlouvy. Oficiální výsledky budou známy k večeru.

V irské televizi RTÉ řekl ministr spravedlnosti Dermot Ahern, že si na základě dosavadních výsledků hlasování nedokáže představit, že by se ještě výsledek mohl změnit. Ministr byl prvním vládním představitelem, který se vyslovil takto jasně. Ministr zahraničí Michéal Martin pak dodal, že vláda není s dosavadním průběhem referenda vůbec spokojena.

Znalci irských poměrů soudí, že zastánci smlouvy předpokládali, že při účasti přesahující 45 procent voličů převáží ANO. Vysvětlovali to tím, že asi pětina irských voličů volí za každých okolností proti EU a jsou disciplinovaní, takže je pravděpodobné, že půjdou hlasovat. Zbývající čtyři pětiny si myslí, že v jejich počtech je jistota a často tedy spoléhají, že za ně budou hlasovat ostatní. Odhady se ale nepotvrdily, podle prvních neoficiálních výsledků Irové reformní smlouvu zamítli.

NE volili zejména Irové z venkovských oblastí a také lidé s dělnickými profesemi. Také střední třída Lisabonskou smlouvu nepodpořila zdaleka tolik, jak se očekávalo. Otázka je, zda střední a vyšší vrstvy podpořily Lisabonskou smlouvu tak rozhodně, aby převážily hlas venkova a zaměstnanců, nebo zda to bylo naopak. Podle webových stránek irského veřejnoprávního rozhlasu a televize bude rozdíl zřejmě ještě vyšší než při prvním - zamítavém - referendu o smlouvě z Nice.

Průběh referenda

Irové volili až do 22 hodin, což bylo plných patnáct hodin. To je dosavadní rekord. Zamčené volební urny zůstaly přes noc pod dohledem policie, a to spolu s urnami z menších ostrovů, kde se volilo už od úterý. Sčítá se ale společně, tedy od dnešního rána. Irská komise pro referenda oznámila, že konečný výsledek očekává pozdě odpoledne nebo v podvečer.