Papež udělil Bushovi mimořádnou audienci

Vatikán - Papež Benedikt XVI. dnes přijal amerického prezidenta George Bushe ve Vatikánských zahradách. Tato schůzka obou představitelů na výjimečném místě, jehož krása je vysoce ceněna, má podle pozorovatelů vyjádřit zvláštní respekt, který hlava katolické církve k americkému politikovi chová.

„Jaká čest, jaká čest,“ řekl podle agentury Reuters Bush papežovi při přijetí u věže svatého Jana v zahradách. V intimním prostředí rekonstruované středověké věže se pak uskutečnilo vlastní jednání obou představitelů. S výjimečnými hosty jinak papež většinou jedná v knihovně svého paláce ve Vatikánu.

K dnešnímu setkání Bushe s papežem dochází dva měsíce poté, co americký prezident přijal velmi slavnostně Benedikta XVI. v Bílém domě. Papež tak Bushovi oplácí srdečnost přijetí, kterého se mu dostalo ve Washingtonu.

Oba představitelé mají při setkání jednat o tématech dotýkajících se morálky, jako jsou potraty, sňatky homosexuálů a využívání lidských embryí k výzkumu kmenových buněk. Přestože Bush je členem metodistické církve, modlil se spolu s Benediktem XVI. během jeho návštěvy ve Washingtonu a lze očekávat, že se tak stane i dnes.

Vztahy mezi Washingtonem a předchozím papežem Janem Pavlem II. byly poměrně chladné poté, co papež odsoudil mezinárodní vojenský zásah v Iráku vedený Spojenými státy.

George Bush má ještě dnes odcestovat do Francie, kde se večer setká s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. Bushovy návštěvy evropských zemí jsou součástí „turné na rozloučenou“ před skončením jeho prezidentského mandátu.

Bush má s papežem velmi dobré vztahy.
Zdroj: ČT24