Irácko-americká jednání o budoucí spolupráci se nedaří

Ammán/Bagdád - Irácko-americké rozhovory o budoucí spolupráci se dostaly do slepé uličky, protože americké požadavky omezují svrchovanost Iráku. V Ammánu to dnes sdělil irácký premiér Núrí Málikí. Pro Bagdád jsou podle jeho slov americké požadavky nepřijatelné. Dohoda má kromě jiného poskytnout právní rámec pro setrvání amerických vojsk v Iráku po vypršení jejich mandátu koncem roku.

Irácká opozice Málikího vládu za chystanou dohodu už dlouho ostře kritizuje. Američané s Iráčany vyjednávají o dvou dohodách. První se týká právního základu pro přítomnost amerických vojsk po letošním 31. prosinci. Druhá je dlouhodobá strategická dohoda se širokým záběrem od politických přes diplomatické, ekonomické a kulturní vztahy. 

Americký prezident George Bush se s Málikím už loni v listopadu dohodl, že základem vyjednávání budou otázky obrany a zahraničních investic určených k obnově země. USA chtěly, aby rozhovory skončily do letošního září. 

Mezi kritiky patří domácí šíité z okruhu radikála Muktady Sadra, Írán a také někteří američtí poslanci. Zatímco republikáni dohodu označují za rutinní opatření, které zlegalizuje přítomnost amerických jednotek v Iráku, demokraté tvrdí, že se Spojené státy zaváží k dlouhodobé přítomnosti v Iráku a že dohoda sváže ruce příštímu prezidentovi.

Vydáno pod