Slovenská opozice: Vláda by měla vyvodit důsledky z případu vraždy Jakuba

Bratislava - Slovenská opozice vyzvala premiéra Roberta Fica, aby vyvodil politické důsledky z případu vraždy Jakuba Šimánka z Havlíčkova Brodu. Z té je podezřelý Slovák Antonín Novák. Deviant se měl na Slovensku jako nebezpečný pedofil léčit, protože ale jeho terapie probíhala ambulantně, Novák utekl do Česka a zde pak zavraždil devítiletého Jakuba. Slovenská veřejnost i politická opozice se nyní ptá, kdo v této kauze pochybil.

Případ si v rámci vlády přehazují jednotlivá ministerstva - spravedlnosti, vnitra i zdravotnictví. Soudy totiž devianta odsoudí k ústavní léčbě, tu má ale v kompetenci zdravotnictví, policie má zase na devianta dohlížet. Je tedy otázkou, kdo pochybil, když pedofil Novák absolvoval léčbu pouze ambulantně a kvůli tomu mohl utéct.

Opozice proto po premiérovi Ficovi žádá, aby vyvodil politické důsledky. Jakého charakteru by tyto důsledky měly být, ale lídři Slovenské demokratické a křesťanské unie - Demokratické strany a Křesťanskodemokratického hnutí neupřesnili. Fico na jejich výzvy odpověděl, že na žádost „zakomplexované opozice“, která z neštěstí chce vytěžit kapitál, odpovídat nebude.

Případ třiačtyřicetiletého Slováka, který je hlavním podezřelým z vraždy malého Jakuba, vyvolal na Slovensku vlnu kritiky i v médiích. Ta vytýkala soudům a policii, že po Novákovi, který porušil ústavní ambulantní léčbu, dostatečně nepátraly.

Případ vraždy chlapce z Havlíčkova Brodu vyvolal na Slovensku také nové diskuse o vzniku ústavu pro lidi postižené nebezpečnými duševními poruchami. Na rozdíl od Česka, kde léčbu deviantů zajišťují detenční ústavy, tuto funkci na Slovensku plní zatím psychiatrické léčebny.