Karzáí pohrozil, že pošle armádu proti Talibanu i do Pákistánu

Kábul - Poté co v pátek Taliban pomohl svým stoupencům uprchnout z věznice v Kandaháru, prohlásil afghánský prezident Hamíd Karzáí, že vyšle afghánské jednotky bojující proti povstalcům z Talibanu i do Pákistánu, kam tito radikálové prchají. Na tiskové konferenci uvedl, že jeho země má právo na sebeobranu a musí zakročit proti těm, kdo přicházejí ze sousední země a zabíjejí Afghánce.

Pátrání po uprchlících se účastní také koaliční jednotky. Ze zhruba tisícovky uprchlíků se ale zatím podařilo dopadnout jenom dvě desítky. Podle agentury AP zabili jednotky 15 povstalců. Americká armáda ale nebyla schopna zjistit, zda mezi nimi byli i uprchlí vězni.

Velení jednotek NATO přiznalo, že páteční operace byla taktickým úspěchem Talibanu, ale prý to z dlouhodobého hlediska nebude mít na afghánský konflikt velký vliv. Afghánská vláda naopak tvrdí, že se na svobodu dostali nebezpeční jedinci. Kandahárská policie tvrdí, že z 870 vězňů, kteří se dostali na svobodu, je asi 400 členů Talibanu.

Taliban v minulých dvou letech zintenzivnil boj proti koalici. V současnosti operuje hlavně na jihu země, ale jeho bojovníci nacházejí útočiště především na afghánsko-pákistánské hranici. Karzáí dnes na tiskové konferenci prohlásil, že afghánští vojáci pátrají po vůdci Talibanu Baitulláhovi Mahsúdovi a že „na něj udeří v jeho domě“. Baitulláh bydlí v Pákistánu. Totéž Karzáí prohlásil o dalším vůdci Talibanu mullovi Muhammadu Umarovi, který se zřejmě skrývá v pákistánské Kvétě.

Karzáí v minulosti několikrát žádal zahraniční jednotky, aby proti afghánským povstalcům zasahovaly i na pákistánském území. Dnes poprvé ale prohlásil, že je připraven vyslat za hranici i domácí jednotky.

Vydáno pod