Riceová kritizuje záměr Izraele vybudovat kolonie na palestinském území

Jeruzalém/Ramalláh - Americká ministryně zahraničí Condoleeza Riceová dnes vystoupila s další kritikou izraelských kolonistů. Ti i nadále budují osady na palestinském území a poškozují tak probíhající mírové jednání. I přesto hovořila Riceová optimisticky a řekla, že stále věří že při vystupňování úsilí lze do konce roku dosáhnout mírové dohody mezi Izralci a Palestinci.

„Žádná strana by v tomto stádiu neměla podnikat kroky, které přinášejí újmu výsledkům jednání. Musí být jasné, že podle Spojených států tyto aktivity nebudou mít důsledky na konečné ujednání, zejména ohledně hranic,“ prohlásila Riceová na společné tiskové konferenci s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem. Ten označil budování nových izraelských osad za „největší překážku“ v dosažení dohody.

Izrael v sobotu oznámil záměr postavit 1300 nových příbytků na okupovaném území ve východním Jeruzalému. Palestinci toto oznámení označili za „systematickou politiku ničení mírového procesu“. Riceová izraelský postup sice nyní otevřeně kritizovala, nicméně nečeká
„žádný oslňující zázrak“, pokud jde o přibrzdění výstavby izraelských osad.

Riceová je od soboty v Izraeli na své už šesté návštěvě regionu od počátku roku. Pozorovatelé jsou však značně skeptičtí, že by se jí mohlo podařit přimět obě strany k dohodě, než v lednu prezident George Bush opustí Bílý dům.