Jižní Čínu zasáhly záplavy, už zemřelo 55 lidí

Peking - Miliony Číňanů musí kvůli povodním opustit své domovy i provizorní tábory. Už v květnu zasáhlo jihočínskou provincii S´čchuan silné zemětřesení. Pět milionů lidí přišlo o střechu nad hlavou, a teď je záplavy vyhnaly z provizorních táborů, ve kterých přežívali. Vytrvalé lijáky postihly 18 milionů Číňanů v devíti provinciích. Úřady hlásí nejméně 55 mrtvých a další desítky nezvěstných. Obyvatelé se snaží zabránit dalším sesuvům půdy. Povodeň ničí mosty a elektrické vedení. Podle předpovědi počasí deště v příštích dnech nepoleví.

Zaplaveno je i mnoho hektarů zemědělské půdy a farmy s dobytkem. Do měst přestaly proudit potraviny a jejich cena rychle roste. V některých městech zdražily už o sedmdesát procent. „Cena zeleniny je vysoká kvůli počasí, v tom dešti prostě nic neporoste,“ říká jedna z trhovkyň v provincii Kuang-si.

Provincii Kuang-tsung v deltě Perlové řeky postihly největší záplavy za posledních padesát let. Na mnoha místech v této provincii platí stav nouze. Během čtyřiadvaceti hodin napršelo přes 40 centimetrů srážek.

Z města Čchang-le úřády evakuovaly 100 tisíc lidí. Podle předpovědí se stav nezlepší, pršet nepřestane a hladiny řek v provinciích S´čchuan, Jün-nan a Kuej-čou mají stoupat i v dalších dnech. Už teď se přitom odhady škod pohybují kolem jedné a půl miliardy dolarů.