Násilí proti vládní opozici v Zimbabwe se stupňuje

Harare - Politické násilí v Zimbabwe se před druhým kolem prezidentských voleb rozšířilo na předměstí hlavního města Harare. Ozbrojenci věrní prezidentovi Mugabemu tam přepadli a zbili stoupence opozice. Dosud se to dělo hlavně na venkově. Mugabe, kterého v prvním kole porazil opoziční předák Tsvangirai, prohlásil, že mu nedovolí převzít moc a raději rozpoutá válku. Druhé kolo voleb se plánuje na 27. června.

Mugabe nepřestává v zastrašování svých politických oponentů, ve vazbě zůstává druhý muž MDC Tendaie Bitiho. Ten se již objevil před nejvyšším soudem, který má rozhodnout o oprávněnosti vazby. Hrozí mu doživotí i trest smrti za to, že v březnu zveřejnil volební výsledky dříve než volební komise. Již poněkolikáté byl o víkendu zadržen i opoziční předák Morgan Tsvangirai.

Zimbabwe zmítá vlna násilí už od březnových parlamentních a prezidentských voleb. Tsvangirai porazil v boji o prezidentské křeslo dosavadního prezidenta Roberta Mugabeho. Podle volební komise ale nezískal víc než 50 procent hlasů, takže si Mugabe prosadil druhé kolo.