Záplavy v Číně si vyžádaly už 57 obětí

Peking - Čína varuje před dalšími velkými záplavami. Vytrvalé deště postihly 18 milionů Číňanů v devíti provinciích, o život přišlo zatím 57 lidí. Nejohroženější oblastí je povodí nejdelšího čínského toku, pět a půl tisíce kilometrů dlouhé Žluté řeky. Na jihu země se muselo kvůli záplavám evakuovat 1,25 milionu lidí. Peking vyčíslil dosavadní škody na půl miliardy dolarů.

Jih Číny sužují záplavy už několik dní, kvůli nim už zahynulo 57 lidí. Oblast kolem Žluté řeky bičují v posledních dnech husté deště, voda se proto vylévá z břehů a podle úřadů vážně ohrožuje obyvatele oblasti. Proto je podle úřadů třeba se zaměřit na prevenci, své domovy muselo kvůli záplavám opustit už 1,27 milionu lidí.

Záplavy hrozí i na jiných místech Číny, situace je o to horší, že mnozí lidé se ještě nevyrovnali s následky nedávného zemětřesení, při kterém zemřelo téměř 70 tisíc lidí.

Obyvatelé se obávají nových sesuvů půdy. Povodně zničily mosty a elektrické vedení. Zaplaveno je i mnoho hektarů zemědělské půdy a farmy s dobytkem. V postiženích oblastech váznou i dodávky potravin a jejich cena rychle roste.