Francouzští dopravci blokovali kvůli drahé ropě silnice

Paříž - Francouzští přepravci se zlobí kvůli vysokým cenám ropy a pohonných hmot. Proto dnes pomalou jízdou blokovali nejdůležitější silnice v zemi. Nejtvrdší akce postihly trasy na jihu Francie, zejména v Bordeaux a na hranici se Španělskem.

Protesty začaly kolem deváté hodiny, tedy mimo dopravní špičku, aby případné dopravní komplikace neohrozily probíhající maturitní zkoušky. Protáhly se do odpoledních hodin.

Kamiony blokovaly pomalou jízdou pravý jízdní pruh na frekventovných silnicích. Levý nechávaly volný. „Víme, že blokády způsobili lidem problémy, nechceme je naštvat, chceme jim vysvětlit, o co nám jde,“ řekl k protestům oblastní prezident dopravní odborové organizace v Nice Patrick Mortigliengo. 

Francouzští dopravci požadují, aby vláda stanovila pro automobilové přepravce fixní ceny pohonných hmot. Kabinet ale k podobným drastickým opatřením, která by deformovala trh, přikročit nechce.

Podobné protesty řidičů proběhly už ve Španělsku a ve Velké Británii. Rostoucí ceny pohonných hmot trápí řidiče i v ostatních evropských zemích. Cena ropy totiž šplhá do závratných výšek. Rekord posunula i dnes, když se jeden barel americké ropy WTI prodával za 139,89 dolaru.  Od počátku roku tak zdražila o asi 40 procent a její vysoké ceny již začínají dopadat na světovou poptávku.

Vydáno pod