Bush s Brownem se shodli na přísnějších sankcích vůči Iráku

Londýn - Druhým dnem pokračuje návštěva amerického prezidenta George Bushe ve Velké Británii. Dnes Bush jednal s britským premiérem Gordonem Brownem. Jejich rozhovor se soustředil především na vojenské akce v Afghánistánu a Iráku. Politici se zabývali také problémem rostoucích cen potravin a ropy nebo íránským jaderným programem. Prezident Bush se setkal i s bývalým premiérem Tonym Blairem, který nyní zastává funkci vyslance pro Blízký východ.

Brown s Bushem se především věnovali diskusi o dalším působení britských a amerických jednotek v Afghánistánu a Iráku. Britský premiér vyloučil rychlé stahování britských vojáků z Iráku a řekl, že jeho země zřejmě vyšle další své jednotky právě do Afghánistánu. Oficiálně to oznámil dnes v parlamentu ministr obrany Des Brown, podle britských vládních zdrojů přibudou posily v počtu 230 vojáků.

Přísnější sankce pro Írán

Rozhovor mezi Brownem a Bushem se zaměřil i na témata globální ekonomiky nebo jaderného programu Íránu. Bush se během své poslední cesty po Evropě snaží získat podporu evropských partnerů pro tvrdší sankce proti Íránu. Brown amerického prezidenta ujistil, že Evropa podpoří případné další postihy. Britský premiér pohrozil Íránu zostřením sankcí, včetně zmrazení zahraničních aktiv největší banky.

Gordon Brown prohlásil: „Nejsou to jen výhrůžky, jednat začneme ihned. Írán si musí uvědomit, že nám došla trpělivost.“ George Bush dodal: „Írán má právo vyrábět elektřinu v jaderných elektrárnách. Ve všem ale Teheránu nevěříme. Proč například odmítá nabídku paliva z Ruska?“

Írán se dalších sankcí nebojí. Tisícovky centrifug na obohacování uranu běží v Íránu stále na plný výkon.  

Irsko musí dostat čas

Gordon Brown po schůzce s Bushem prohlásil, že Británie bude pokračovat v ratifikaci Lisabonské smlouvy, a to i přesto, že Irové tuto reformní dohodu zamítli. Brown současně zdůraznil, že Irsko by mělo dostat čas na to, aby mohlo rozhodnout, jak tuto krizi vyřešit. Brown bude ale jednat o budoucnosti Lisabonské smlouvy ještě dnes v Severním Irsku, kam odpoledne přiletí společně s Bushem. 

Čaj s královnou a večeře v Downing Street

První den návštěvy George Bushe na britských ostrovech vyplnily především společenské schůzky, čaj s královským párem ve Windsoru a večeře s premiérem. V čísle 10 na Downing Street hostili amerického prezidenta s chotí Laurou Gordon Brown a jeho žena Sarah, přišlo i dvacet pozvaných hostů.

Při fotografování na schodech premiérova sídla mohli z dálky zaslechnout vřavu asi dvoutisícové demonstrace proti válce v Iráku. Policisté je ale k Downing Street nepustili a při potyčkách zatkli 25 radikálů. 

Británie se za vlády Brownova předchůdce Tonyho Blaira chlubila zvláštním vztahem se Spojenými státy. Je největším spojencem Washingtonu ve válce v Iráku a Afghánistánu a Bush před návštěvou poznamenal, že by měla britská vláda stahovat vojáky z Iráku podle aktuální situace a ne předem daného plánu. V Londýně ale odmítl Brownův postup kritizovat.

George Bush se při své návštěvě Velké Británie setkal s Bristkou královnou.
Zdroj: ČT24