Riceová přiměla izraelského ministra uvažovat o zrušení hlídek

Jeruzalém - Izraelský ministr obrany Ehud Barak na dnešní schůzce s americkou ministryní zahraničí Condoleezzou Riceovou připustil možnost zrušit některá kontrolní stanoviště na západním břehu Jordánu. Řekl to po společném setkání s Riceovou a s palestinským premiérem Salámem Fajadem. Ministryně zahraničí USA pak ukončila návštěvu Izraele a nečekaně odjela do Libanonu.

V hlavním městě Bejrútu se Riceová sešla s prezidentem Michelem Sulajmánem a premiérem Fuádem Siniurou. Riceová vyjádřila podporu jak novému libanonskému prezidentovi, tak i dohodě mezi vládou a opozicí dojednanou nedávno v Kataru, která ukončila vleklou politickou krizi v zemi. Jednání Riceové s libanonskými představiteli se kromě toho zaměřila na hraniční spor mezi Libanonem a Izraelem o oblast farem Šibáa. „Je načase pustit se do řešení tohoto problému,“ uvedla Riceová.

Riceová chce, aby Izrael a Palestina pokračovaly v mírových jednáních. Podle představ Washingtonu by měla být do odchodu amerického prezidenta George Bushe z Bílého domu, tedy do ledna, dojednána mírová smlouva. Riceová prohlásila, že zbývá půl roku a je třeba pracovat intenzivněji.

Izrael udržuje na západním břehu asi 600 kontrolních stanovišť. Jsou zřízena k ochraně tamních židovských osadníků, ale většina z nich komplikuje volný pohyb obyvatelům palestinských měst a vesnic. Barak bránil existenci hlídek jako nezbytné a oprávněné bezpečnostní opatření, řekl nicméně, že zváží možnost zrušení určitých stanovišť.

V Libanonu, kam po ukončení návštěvy Izraele americká ministryně zahraničí odcestovala, se má Riceová sejít s prozápadními politiky, mezi nimiž má být i premiér Fuád Siniura. Novinářům řekla, že hodlá vyjádřit podporu libanonské demokracii.