Írán kvůli horkům zpřísňuje kontrolu odívání

Teherán - Dodržování islámských předpisů pro odívání žen i mužů posuzuje íránská policie od soboty přísněji. Zatýká ženy, jejichž šátky jim nedostatečně skrývají vlasy. Dalším prohřeškem jsou málo splývavé šaty, které dávají tušit ženské linie. Muži riskují zatčení, pokud mají západní sestřihy vlasů. Íránská média informovala, že policisté kromě sledování lidí na ulicích také zavírají obchody, v nichž se prodává šatstvo neodpovídající islámským požadavkům. Policie zatím zavřela na neurčito 32 obchodů a holičství.

Přesto lze stále v ulicích potkat spoustu lidí, kteří nová vládní nařízení ignorují. Od islámské revoluce v roce 1979 platí pravidla, že si mají ženy zahalovat vlasy a tělo zakrývat dlouhou tunikou. Ty, kdo budou nepřijatelně odhalené, čeká pokuta, vězení nebo bičování.

Íránské úřady v tuto roční dobou většinou hrozí zpřísněním trestů, protože by Íránky v létě rády nosily lehčí oblečení. Hlavu si zakrývají lehkými barevnými šály, pod nimiž je vidět množství vlasů.

Letošní zavírání obchodů a holičství je ale novým krokem, zaměřeným na zastavení prodeje kratších oděvů a průsvitnějších šátků. Policisté se žen i mužů v ulicích vyptávají, kde koupili své oblečení, nebo si nechali udělat účes - a pak ve jmenovaných podnicích zasahují.

Od roku 2005, kdy se stal prezidentem Mahmúd Ahmadínežád, podporovaný konzervativními duchovními, se kontrola dodržování zásad islámu zpřísnila.

Vydáno pod