Obama se chce zaměřit na zahraničí, McCain je o procento populárnější

Washington - Americký prezidentský kandidát za Demokratickou stranu Barack Obama navštíví před listopadovými volbami hlavy státu Irák i Afghánistán. Senátor za Illinois si je dobře vědom, že americká politika v Iráku patří ke klíčovým tématům letošních prezidentských voleb. Nyní je v Iráku 155 tisíc amerických vojáků a do července by jejich počet měl klesnout na asi 140 tisíc.

Obama uvedl, že telefonicky hovořil s iráckým ministrem zahraničí Hošjarem Zibarím, který je momentálně na návštěvě USA. Obama prý Zibarímu přislíbil, že mu brzy oplatí návštěvu přímo v Bagdádu. Se Zibarím v neděli osobně jednal republikánský kandidát na prezidenta John McCain.

Politika v Iráku 

Právě americká politika v Iráku a otázka stahování amerických vojáků z této blízkovýchodní země patří ke klíčovým tématům listopadových voleb hlavy států. Zatímco McCain je přes kritický přístup k politice současné administrativy prezidenta George Bushe na Blízkém východě pro udržení americké armády v Iráku, Obama je pro rychlé stažení vojsk.

McCain, který byl jako voják přes pět let v 60. letech ve vietnamském zajetí, opakovaně svému demokratickému soupeři vytýká málo zkušeností v zahraniční politice. Podle McCaina disponuje Obama nedostatečnými znalosti a zkušenostmi, kterými by podpořil svůj názor, že americká invaze do Iráku v roce 2003 byla strategickou chybou.

Černošský senátor, který byl od počátku proti válce v Iráku, tvrdí, že McCain ani současná vláda nemají dostatečné důkazy na obhájení této války. Obama byl v Iráku naposledy v lednu 2006 v rámci kongresové delegace. Podle svých slov se chtěl do Iráku podívat už během uplynulých měsíců, nedovolila mu to však dlouhá a vyčerpávající bitva se svou soupeřkou z řad demokratů, Hillary Clintonovou. McCain navštívil Iráku naposledy letos v březnu.

Svět fandí Obamovi

Ačkoli američtí prezidentští kandidáti, demokrat Barack Obama a republikán John McCain, se u domácího publika těší takřka stejné přízni, svět jednoznačně fandí Obamovi. Vypovídá o tom průzkum společnosti Pew Research mezi obyvateli 24 států světa. V prvních řadách Obamových obdivovatelů stojí Západoevropané. Ve Francii 84 procent lidí, kteří sledují americké volby, věří, že černošský senátor za Illinois by byl dobrým prezidentem, zatímco McCainovi důvěřuje 33 procent.

Zhruba stejně se lidé na oba kandidáty dívají v Německu, Španělsku a Británii. V Polsku Obamovi věří 53 procent a McCainovi 37 procent lidí, v Rusku je tento poměr 39 ku 22 procentům.

Jedinou zemí, kde McCain v kladném hodnocení vede, jsou naopak Spojené státy. Podle šetření institutu jednasedmdesátiletému vietnamskému veteránovi důvěřuje 60 procent Američanů, zatímco Obamovi o procento méně. „Obama je považován za zjevně odlišného prezidentského kandidáta,“ komentoval průzkum ředitel Pewova ústavu Andrew Kohut.

Vydáno pod