Jihokorejská bioinženýrská společnost začala klonovat štěňata, cílem je byznys

Soul - Jihokorejská bioinženýrská společnost představila 4 klonovaná štěňata. 3 roky po prvním úspěšném klonování psa se snaží neustále zdokonalovat svou techniku. Z klonování mazlíčků se totiž stává výnosný byznys.

4 naklonovaná štěňata labradorského retrívra se jmenují Marine-R, Marine-N, Marine-L a Marine S. Zvláštní jména odrážejí jejich zvláštní původ: Z genů japonského labradora Marina je naklonovala jihokorejská laboratoř RNL Bio. Inženýři doufají, že psíci zdědí výborný čich, díky kterému Marine údajně zjistí, má-li člověk rakovinu.

Kim Yoonová, mluvčí laboratoře RNL Bio, vysvětluje: „Naklonovali jsme štěňata proto, aby pomohla lidem, kteří mohou zemřít na rakovinu. Užíváme tak naši techniku smysluplně.“

Zatím jde jihokorejským vědcům spíše o samotný proces než o výsledky. Snaží se připravit co nejjednodušší cestu pro komerční klonování. Mluvčí laboratoře dodává „Povedlo se nám naklonovat 4 štěňata najednou. Je to velmi ekonomicky výhodné.“

Laboratoř nabízí klonování psů komukoliv. Už pracuje na první zakázce - novém pitbulovi, kterého si objednala americká zákaznice poté, co jí mrtvý „originál“ zachránil život. Staronový mazlíček ji v přepočtu vyjde na víc než 2 a půl milionu korun.

RNL Bio při klonování spolupracuje s vědci z Národní univerzity v Soulu, kterým se v roce 2005 jako prvním podařilo naklonovat štěně afghánského chrta jménem Snoopy. O rok později však ústav zasáhl skandál vědce Hwanga U-soka, který podvrhl dokumentaci o klonování lidského embrya a výzkumu kmenových buněk, čímž laboratoř zdiskreditoval.