Al Gore vyzval demokraty, aby podpořili Baracka Obamu

Detroit/New York - Albert Gore ve svém prvním veřejném vystoupení v rámci letošní prezidentské kampaně vyzval v noci na dnešek v Detroitu příznivce Demokratické strany, aby se spolu s ním postavili za Baracka Obamu. Bývalý americký viceprezident a současná nejvýraznější postava boje proti změně podnebí podpořil demokratického kandidáta na příštího prezidenta Spojených států.

Gore, který před osmi lety neúspěšně absolvoval prezidentský souboj, se až dosud stavěl ve volební kampani do ústraní. Dlouhou dobu se spekulovalo o jeho prezidentské kandidatuře. Gorův nynější vstup na scénu do jisté míry podnítil dohady, zda o něm Obama neuvažuje jako o možném kandidátu na svého viceprezidenta.

„V příštích čtyřech letech budeme čelit mnoha složitým problémům - včetně návratu našich vojáků z Iráku, nápravě našeho hospodářství a řešení klimatické krize,“ prohlásil Gore. Obamovo zvolení podle něj „ovlivní budoucnost naší planety“. Demokratické voliče ujistil, že udělá, co bude moci, aby zajistil, že se Obama stane příštím americkým prezidentem.

Gore, který v prezidentských volbách v roce 2000 sice získal většinu hlasů voličů, ale po rozhodnutí Nejvyššího soudu USA ukončit přepočítávání sporných hlasů na Floridě nakonec podlehl nynějšímu prezidentu Georgi Bushovi, využil politického vystoupení k ostrým výpadům vůči svému někdejšímu soupeři.

„Po osmi letech neschopnosti, nedbalosti a nezdarů potřebujeme změnu… Po osmi letech zneuctívání a znevažování naší ústavy potřebujeme změnu,“ prohlásil. Bushovi vytkl „nesčetné množství chyb“ od nezvládnuté reakce na katastrofu po hurikánu Katrina přes ekonomické problémy, zahraničněpolitické omyly až po čínský dovoz olovnatých hraček a jedovatých potravin pro psy.

Po odchodu z velké politiky se Gore zaměřil na problematiku životního prostředí, i když zůstal respektovanou osobností Demokratické strany. V posledních letech se stal nejviditelnější postavou boje s globálním oteplováním, za který loni dostal Nobelovu cenu míru i filmového Oscara.