Afghánistán před bitvou

Afghánistán - V Afghánistánu se schyluje k bitvě mezi Talibanem a mezinárodními jednotkami ISAF. Ozbrojenci obsadili několik jihoafghánských vesnic. Mezinárodní jednotky jejich obyvatele vyzvaly k evakuaci. Po dlouhé době se také ozval jeden z nejhledanějších povstalců, kterého kdysi Američané podporovali.

Sobotní hromadný útěk vězňů z káznice v Kandaháru má dohru. Tři sta padesát až 500 bojovníků Talibanu, zřejmě z řad trestanců, přijelo na motorkách a náklaďácích do několika vesnic v blízkém okresu Arghandáb. Prohlásili se za jejich pány. Obyvatelé jsou bezmocní - a bojí se vojenského zásahu.

Ve stejné době se po sedmi letech na útěku ozval z hor na severovýchodě země nechvalně proslulý terorista Gulbuddín Hekmatjár. Americké televizi CBS News doručil videokazetu s poselstvím: „Povstání se šíří všemi směry, je čím dál silnější a mocnější. Jsem sice uvězněn v bunkru ve vesnici, kterou pořád ohrožují nálety amerických letadel, ale v noci spím klidně. George Bush v Bílém domě neusne, i když si vezme prášky na spaní.“

Američané Hekmatjára v 80. letech podporovali jako hrdinu, který vedl mudžáhedíny v boji proti sovětským okupantům. Dnes je to ale nejzarytější odpůrce Washingtonu, obviněný ze smrti mnoha amerických vojáků.

Nestabilita a útoky povstalců se v Afghánistánu šíří od východu - zejména z území u pákistánské hranice. Talibanci se schovávají na pákistánských kmenových územích. Jindy mírně vystupujícímu prezidentu Karzáímu došla trpělivost a v neděli pohrozil vojenskými výpady do Pákistánu. 

Hamíd Karzáí prohlásil: „Afghánistán má právo na sebeobranu. Když oni přecházejí na naše území z Pákistánu, aby zabíjeli Afghánce a koaliční vojáky, dávají nám právo jít za nimi a udělat totéž.“

Prohlášení vyvolalo diplomatickou roztržku - Islámábád předal afghánskému velvyslanci protestní nótu. Problém povstaleckých útoků ale trvá.

Mapa Afghánistánu
Zdroj: ČT24