V pásmu Gazy bude klid zbraní, shodly se Izrael a Hamas

Káhira - Od čtvrtka od rána bude v pásmu Gazy klid zbraní. Izrael a radikální palestinské hnutí Hamas se totiž dohodly na příměří, které by mělo začít platit právě za dva dny. Podle agentury Reuters obě strany sjednaly na schůzce zprostředkované egyptskými představiteli balíček opatření, který by měl do šesti měsíců zajistit naprostý klid v oblasti.

Informaci o míru v pásmu Gazy oznámila blízkovýchodní agentura MENA se sídlem v Káhiře. Podle vysokého egyptského představitele, který schůzku zprostředkoval, se Hamas a Izrael dohodly na třech fázích příměří, které zajistí vzájemný klid zbraní.

Izrael označuje dohodu jako neformální

Mírový proces bude mít tři fáze, které potrvají šest měsíců. Nejprve Izrael i Palestina ukončí veškeré ozbrojené útoky a odvetné akce. Poté Izrael uvolní blokádu pásma Gazy, v oblasti tak budou obnoveny dodávky s nezbytnými potřebami. Ve třetí fázi se pak projedná otevření hraničních přechodů mezi pásmem Gazy a Egyptem. Dojít by mělo i k výměně izraelských a palestinských vězňů.

Izrael podle agentury Reuters potvrdil harmonogram mírového procesu, dohodu však zatím označuje jako neformální. Podle neoficiálních zdrojů mezi izraelskými představiteli vládne skepse. Nevěří totiž, že bude příměří dodrženo.

Ještě dnes navíc Izrael ostřeloval jih pásma Gazy, při útoku zahynulo pět Palestinců. Izraelští vojáci zasáhli střelou automobil a zabili všechny jeho pasažéry.  

Hamas ovládl pásmo Gazy v červnu loňského roku, od té doby Izrael usiluje o izolaci tohoto radikálního palestinského hnutí. Zabrané pásmo Gazy označil Izrael za nepřátelské území a uvalil na něj blokádu.

O příměří jednaly obě strany několik měsíců. Kvůli tomu, že Izrael ale odmítal s Palestinou jednat přímo, dělo se to vždy prostřednictvím Egypta. Smír se několikrát oddaloval kvůli opakovaným útokům Palestinců na izraelská města a obyvatele, stejně jako kvůli násilným zásahům Izraele namířeným proti Palestincům.

Vůdce Hamasu: Pokud někdo něco podnikne, je to na jeho odpovědnost

Dohoda by nyní mohla umožnit znovuotevření hranic pásma, stejně jako uvolnění nejdůležitějšího přechodu z Gazy do Egypta. „Věřím, že všichni dodrží, na čem jsme se shodli. Všechny skupiny, které se v Káhiře sešly, potvrdily svůj souhlas s příměřím. Pokud tedy někdo něco podnikne, bude to jen na jeho vlastní odpovědnost,“ upozornil na vrtkavost míru v rozhovoru pro BBC představitel Hamasu Ahmed Yousef.