Slovenský tiskový zákon řeší ombudsman

Bratislava - Na Slovensku platí od začátku měsíce kontroverzní tiskový zákon. Předsedkyně Slovenského syndikátu novinářů si na něj stěžuje ombudsmanovi. Analýza, kterou si syndikát nechal vypracovat, potvrzuje, že několik paragrafů v zákoně je v rozporu s ústavou. Ombudsman proto stížnost prozkoumá. To by mohlo trvat dva až tři měsíce, pak se teprve uvidí, zda se obrátí k ústavnímu soudu.

Proti novému předpisu se snaží bojovat i Sdružení vydavatelů periodického tisku, které si nechalo také vypracovat analýzu. Ta měla odhalit, zda je zákon napadnutelný. Studie skutečně mezery v normě objevila. Nyní si vydavatelé nechávají zpracovat ještě kontrolní analýzu, pak se zřejmě obrátí se stížností k ústavnímu soudu.

Nový zákon už využila HZDS, která neformálně žádala opravu komentáře v deníku SME. Oficiálně pak poprvé využil právo na odpověď slovenský premiér Robert Fico, který požádal Hospodárske noviny, aby opravily pasáž v rozhovoru s ním. List mu hned druhý den vyhověl.

Tiskový zákon vyvolal na Slovensku rozporuplné reakce už v době schvalování. Navzdory protestům vydavatelů, opozice a některých odborníků zákon parlamentem prošel, podepsal jej i prezident Gašparovič. Nejdiskutovanějším bodem normy je takzvané právo na odpověď, které umožňuje jakékoli osobě dožadovat se uveřejnění odpovědí na článek, ačkoli jsou informace v článku pravdivé. Média se proto obávají, že politici budou zákona zneužívat a budou se dožadovat zveřejnění nesmyslných reakcí na články. Vláda přitom tvrdí, že nový předpis má pomoci hlavně běžným občanům bránit se proti útokům médií.