V Gaze by měl být půl roku klid. Snad.

Jeruzalém - Izrael potvrdil, že uzavřel půlroční klid zbraní s palestinským Hamasem. Jako zprostředkovatel působil Egypt. Za Izrael to byli izraelský premiér Ehud Olmert a ministr obrany Ehud Barak. Dohoda o příměří by měla začít platit od čtvrtka a bude zahrnovat tři fáze. I dnes ale Palestinci vypálili na Izrael 10 raket.

V první fázi má být oboustranně ukončeno veškeré násilí v pásmu Gazy, což znamená zastavení ostřelování příhraničního izraelského území ze strany Palestinců a ukončení všech odvetných operací ze strany Izraele.

Po třech dnech by měl Izrael uvolnit svou blokádu pásma Gazy a umožnit průjezd do pásma většímu množství nákladu s životně nezbytnými potřebami. Po týdnu pak Izrael dále bude zmírňovat restrikce na hraničních přechodech s pásmem Gazy určených pro nákladní přepravu.

„Přistoupili jsme na egyptské návrhy a upřímně doufáme, že počínaje dneškem přestane být obyvatelstvo jižního Izraele obětí trvalé raketové a minometné palby teroristů z Gazy,“ řekl ráno mluvčí izraelského premiéra Mark Regev. Jeho naděje se ale nevyplnily. Palestinští radikálové totiž dnes na jižní Izrael vypálili deset raket.

Nikdo proto nedokáže odhadnout, jak dlouho bude příměří platit. Po dnešních útocích se však zdá, že bude jenom dočasné.

Rozpaky nad příměřím

Dohoda vyvolává rozpaky i mezi Izraelci. Lidé v ostřelovaných městech se těší, že jim na střechy přestanou padat granátové střely. Zároveň se jim ale nelíbí, že jejich vláda vyjednává s teroristy, kteří i v den potvrzení příměří vypálili asi deset raket.

Izrael navíc původně odmítal s Hamásem jednat, dokud nebude na svobodě voják Gilada Šalita. Toho radikálové unesli před dvěma lety. Teď je dohoda na světě i přesto, že Šalit je stále v zajetí. Jednání o jeho propuštění mají zesílit až poté, co příměří začne platit.

Situace se vyostřila loni v lednu, kdy vládu nad Gazou převzal Hamas - podle Izraele teroristická organizace. Palestinské rakety začaly létat stále častěji. A častější byly i tvrdé izraelské odvety. Na blokádu Gazy doplatili obyčejní lidé. Kvůli nedostatku elektřiny i potravin se mluvilo o hluboké humanitární krizi.