Z vraždy novinářky Politkovské jsou obviněni tři lidé

Moskva - Tři muže dnes ruští prokurátoři obvinili z podílu na vraždě novinářky Anny Politkovské. Z trestného činu se budou zodpovídat Sergej Chadžikurbanov, Ibragim a Džabrail Machmudovové. Přímý vrah novinářky ale není dosud dopaden. Není ani jasné, kdo si její vraždu objednal.

Přímý vrah novinářky Rustamn Machmud zmizel, bylo po něm vyhlášeno pátrání. Tři obvinění jsou nyní ve vazbě. Patří ke skupině, která se postarala o to, aby novinářka Politkovská zmizela ze světa.

Annu Politkovskou, která kriticky psala především o situaci v Čečensku, zastřelil vrah ve výtahu moskevského domu, kde bydlela. Útočník se maskoval čepicí, zaznamenaly ho ale bezpečnostní kamery na ulici. Přesto policii stále uniká.

Existují obavy, že za vraždou nepohodlné novinářky stály ruské tajné služby. Kreml se ale ohrazuje, že si vraždu objednali zahraniční nepřátelé Ruska, kteří tak chtějí poškodit jeho pověst. Další spekulace naznačují, že si vraždu objednal proruský čečenský prezident Ramzan Kadyrov, nebo naopak lidé, kteří jej chtěli poškodit.