Nizozemský soud řeší, zda mohou za masakr v Srebrenici vojáci OSN

Haag - Nizozemský soud dnes začal projednávat případ masakru tisíců bosenských muslimů v Srebrenici v roce 1995. Chce objasnit, zda mohly jednotky OSN tragédii zabránit. Asi 6 tisíc příbuzných obětí se obrátilo na soud, aby zbavil vojáky OSN imunity, pak by se totiž mohli pozůstalí domáhat odškodného.

Nizozemští míroví dozorčí, kteří pod vlajkou OSN působili před 13 lety v Bosně, podle žaloby selhali, když nezasáhli proti bosenským Srbům, kteří během jednoho týdne zmasakrovali v Srebrenici více než 8 tisíc muslimských mužů a chlapců. Právě jednotky OSN měly tyto lidi chránit.

Právník nizozemské vlády Bert-Jan Houtzagers, který zastupuje nizozemské vojáky působící v Srebrenici, řekl, že by členům těchto útvarů neměla za jejich jednání hrozit žaloba. Odvolával se na jejich imunitu. Podle něj mohou za masakr jenom bosenští Srbové. Největší vinu pak nese vůdce bosenských Srbů, generál Ratko Mladić. Podle Houtzagerse je to válečný zločinec.  

Advokát příbuzných obětí Axel Hagedorn ale namítl, že funkční imunita neopravňuje mezinárodní organizace k tomu, aby jejich jednání bylo mimoprávní. „Bezmezná imunita OSN je nepřijatelná a nežádoucí pro fungování a důvěryhodnost OSN,“  tvrdí Hagedorn.

Soud bude pokračovat dalšími jednáními. Až na konci celého procesu bude známo, zda jsou nizozemští vojáci za masakr v Srebrenici zodpovědní.

Příbuzní obětí srebrenického masakru podali v pondělí jinou žalobu proti nizozemskému státu, který obvinili z nedbalosti. Nizozemsko se brání tvrzením, že jeho vojáci v Srebrenici nebyli schopni bez posil muslimské obyvatelstvo proti Srbům ubránit.

Srebrenici mezinárodní společenství během války v Bosně prohlásilo za takzvanou bezpečnou zónu. K její ochraně nasadila OSN 450 vojáků, převážně Nizozemců. Město ale dobyly bosenskosrbské jednotky a příslušníci mezinárodních jednotek jen bezradně přihlíželi, či dokonce pomáhali oddělit ženy od mužů, které později Srbové pobili.

Bosna-Hercegovina
Zdroj: ČT24
Vydáno pod