Dánsko chce poslat další vojáky do Afghánistánu

Kodaň - Dánská vláda dnes oznámila, že chce poslat dalších 85 vojáků do Afghánistánu a podstatně zvýšit ekonomickou pomoc této zemi. Posílení dánského kontingentu v mezinárodních silách pod vedením NATO na 750 vojáků musí však ještě schválit parlament.

Dánské síly jsou rozmístěny především v jihoafghánské provincii Hílmand, kde jich část poskytuje výcvik afghánským vojákům, kteří v budoucnu převezmou starost o bezpečnost v oblasti. Hodnota hospodářské pomoci Afghánistánu by se měla od roku 2009 zvýšit na 400 milionů dánských korun (1,3 miliardy Kč).

Americký generál Dan McNeill, kterého počátkem června ve funkci velitele Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti (ISAF) vystřídal další Američan, generál David McKiernan, prohlásil, že i přes nedávné zvýšení počtu vojáků v kontingentu na 53 tisíc nemají jednotky NATO bojující v Afghánistánu s radikálním hnutím Taliban dostatek lidských zdrojů ani vybavení. McNeill odhadl, že pro skutečně účinný boj proti povstalcům by bylo v zemi potřeba na 400 tisíc vojáků.