Talibanci prchají z jižního Afghánistánu

Kandahár - Ofenziva afghánské armády a mezinárodních jednotek NATO v jihoafghánské provincii Kandahár pokračuje. Přibližně tisíc vojáků zaútočilo na ozbrojence Talibanu, kteří obsadili deset vesnic. Včerejší střety si vyžádaly minimálně 50 lidských životů. Vše začalo minulý pátek, kdy Talibanci zaútočili na vězení, odkud následně uprchla tisícovka vězňů. Následně zahájily operaci jednotky afghánské armády za podpory mezinárodních jednotek ISAF.

Průběh operace okomentoval český velvyslanec v Afghánistánu Jiří Nekvasil: „Operace jednotek mají za úkol vyčistit oblast a stabilizovat situaci.“ Jako pozitivní hodnotí Nekvasil fakt, že armády působí po dlouhé době jako celek, provádějí velkou operaci ve spolupráci s leteckou a palebnou podporou jednotek NATO.

Poslední zprávy z oblasti ukazují, že situace v Kandaháru je pod kontrolou. Každá silnice je podle něj kontrolovaná armádou nebo policií a předpokládá se, že do tří dnů by se měla situace stabilizovat.

Jednotky NATO a afghánské armády vedou v Afghánistánu jednu z největších ofenzív proti bojovníkům Talibanu za poslední roky. Úplně je vytlačily z předměstí Kandaháru, podle guvernéra provincie jich stovky pozabíjely nebo zranily. Mezi mrtvými je převaha bojovníků z Pákistánu. 

V provincii Kandahár má islamistické hnutí obzvlášť silnou pozici. Město Kandahár bylo totiž v době vlády Talibanu jakýmsi hlavním městem.

„Taliban se rozhodl, že tam bude mít svou základnu, odkud bude operovat. Občanskou válku pak vyhrál a dostal se i do Kábulu, odkud byl vybombardován až v roce 2001 spojeneckými jednotkami,“ vzpomíná bývalý velvyslanec v Afghánistánu Petr Přibík.

V současnosti je místní paštunské obyvatelstvo Kandaháru neutrální, ale kdyby se zdálo, že Taliban vítězí, tak by se přiklonilo na jeho stranu.

I když jsou vojska NATO přítomna v Afghániatánu už 7 let a situace se viditělně nelepší, Přibík vidí vývoj pozitivně. Taliban například neuskutečnil ofenzivu, kterou sliboval začít v dubnu.