Soud se zastal kurdského dětského pěveckého sboru

Istanbul - Zpěváci z dětského kurdského sboru ve věku 12 až 17 let stály v Turecku před soudem. Na festivalu v San Francisku totiž zazpívali pochod v kurdštině. Kvůli tomu byli obviněni z šíření propagandy radikální Strany kurdských pracujících a hrozilo jim až 5 let vězení. Soudce je ale osvobil a zprostil obvinění.

Státní zástupce o písni prohlásil, že je to hymna Strany kurdských pracujících. Turecko bojuje s kurdskými separatisty od 80. let. V konfliktech už zemřelo víc než 40 tisíc lidí.

Amnesty International poukazuje, že nikdo nemůže být obviněn, že zpíváním starodávné písně narušuje veřejný pořádek a že je obvinění v rozporu se svobodou vyjadřování. K tomuto stanovisku se přiklonil i soudce, který členy dětského sboru zbavil obvinění.

Dětský sbor zpíval v Americe písně v různých jazycích, ale kontroverzi vyvolal pouze kurdský pochod „Ey Raqip“, což v překladu znamená Hej, nepříteli! Vzhledem k faktu, že při koncertu byly k vidění i kurdské vlajky, obvinil státní zástupce členy dětského sboru z teroristické propagandy.