Irácká armáda pátrá v Amáře po šíitských zbraních

Amára (Irák) - Irácká armáda a policie dnes začaly v jihoirácké Amáře prohledávat domy a pátrat po nelegálně držených zbraních. Ve středu večer totiž vypršelo ultimátum, které vláda dala šíitským milicím k dobrovolnému odevzdání zbraní. Ve čtvrtmilionovém městě se nová vojenská operace zatím projevuje pouze dopravní zácpou. Odnikud nebyla slyšet střelba.

Amára je jedním z útočišť milicionářů z Mahdího armády, což je ozbrojená složka hnutí radikálního duchovního Muktady Sadra. Ten svým lidem údajně nařídil aby nebojovali.

Policisté se dnes zaměřili zejména na bydliště členů armády v centru a na východě Amáry. Zatím nikde nenarazili na odpor. Irácké bezpečnostní jednotky jsou ve městě už několik dní, ale se zásahem čekaly do vypršení ultimáta. Sadrovi lidé měli odevzdat zbraně těžkého a středního kalibru.

Premiér Núrí Málikí se snaží vypořádat se šíitskými milicemi od března, kdy nařídil a osobně dohlížel na ofenzívu v jihoirácké Basře. Boje se z ní ale rozšířily i do šíitských částí Bagdádu a zahynuly v nich stovky lidí. K iráckým jednotkám se nakonec musela připojit také koalice. V Bagdádu boje trvaly až do května, kdy Sadr přistoupil na příměří.

Na severu Iráku chce Málikí skoncovat s údajně poslední baštou irácké al-Káidy, která se uchýlila na sever země. Bezpečnostní situace se mírně zlepšuje, bohužel zůstává málo stabilní. Svědčí o tom úterní pumový atentát, při němž v Bagdádu zahynulo 63 osob.

Vydáno pod