Amnesty International: Chybí tisíc Tibeťanů

Londýn - Víc než tisíc lidí zadržených při protivládních protestech v Tibetu během března se stále pohřešuje – tvrdí to organizace Amnesty International. Celkem čínská policie tehdy zatkla 4 tisíce lidí, propustila ale asi jen dvě třetiny z nich. Zbytek není ani na svobodě, ani ve vězení. Demonstrace za svobodu Tibetu odstartovali buddhističtí mniši, a pak se k nim přidali lidé po celé zemi. Peking ale tvrdě zakročil.

V narážce na štafetu olympijské pochodně, která se do Tibetu dostane v sobotu, vyzývá Amnesty International Čínu, aby na chybějící tisícovku Tibeťanů vrhla světlo. Čína tvrdí, že protestující zabili nejméně 19 lidí, exulanti z Tibetu naopak mluví o desítkách lidí, které zemřely při zásahu čínské armády a policie.

Duchovní vůdce Tibetu dalajlama vyzval Tibeťany, ať se během olympijské štafety vzdají veškerých protestů. Peking ho přitom obviňuje, že rozpoutal březnové protivládní protesty, které vypukly 10. března ve Lhase.

Také vůdce tibetské exilové vlády uvedl, že plně podporuje konání olympijských her v Pekingu, a že tudíž nemá nic proti štafetě olympijské pochodně.