Každoroční záplavy na Žluté řece budou letos silnější

Peking - Záplavy a sesuvy půdy si v Číně vyžádaly už 76 obětí a jeden milion 300 tisíc lidí muselo kvůli nim opustit své domovy. Mezi postiženými oblastmi je i provincie S'-čchuan, kterou v květnu zdevastovalo ničivé zemětřesení. Meteorologové varovali, že silné deště budou pokračovat celý týden a že záplavy nově hrozí i na Žluté řece, druhém nejdelším čínském toku.

Čínští meteorologové varovali, že každoroční povodně na Žluté řece v severní Číně by letos mohly mít větší rozsah než obvykle. „Po silných deštích z posledních dní je pravděpodobné, že záplavy budou ničivější,“ citovala zprávu meteorologů oficiální agentura Nová Čína.

Silné zemětřesení, které 12. května zdevastovalo čínskou provincii S'-čchuan, zničilo mimo jiného i 80 procent přírodní rezervace, ve které volně žijí vzácné pandy velké. Rezervace se nachází na hranici provincií S'-čchuan a Šen-si a je jediným místem na světě, kde pandy velké žijí ve volné přírodě.

V celé oblasti žije asi 1600 těchto vzácných živočichů, zatím ale není zřejmé, kolik jich katastrofa připravila o život. Ve volné přírodě jich přežívá pouze 1590, dalších 180 žije v zajetí na chovných stanicích.

Panda v čínské zoo
Zdroj: ČT24