Vědci slaví úspěchy s geneticky modifikovanou pšenicí, která odolá suchu

San Diego - Australští vědci zaznamenali první drobné úspěchy při vývoji pšenice, která by měla bez úhony přežít období sucha. Předpokládají, že za pět až deset let bude možno tuto geneticky modifikovanou plodinu využívat v zemědělství. Zatím se jim podařilo vyvinout dvě genetické mutace pšenice, u nichž se výnosnost zvýšila až o dvacet procent.

„Naše výsledky jsou vzrušující, zvětšení výnosu je velmi výrazné,“ dodal German Spangenberg, výkonný ředitel vládního výzkumného střediska Victorian AgriBiosciences Centre. Modifikované rostliny byly zkušebně vysazeny na severu australské Victorie, která během suché sezony 2005/2006 utrpěla značné ztráty z úrody pšenice.

Plánované komerční využívání geneticky modifikovaných potravin je v současnosti předmětem ostrých diskuzí. Proti jsou zejména ekologické organizace a některé skupiny bojující za práva zákazníků. Předpokládá se však, že se tyto prostesty budou umírňovat kvůli nedostatku jídla a souvisejícímu růstu cen obilí. O schválení prodeje geneticky modifikovaných plodin se bude v blízké době pokoušet například nadnárodní potravinová firma Syngenta.