Slovensko se hádá o Gabčíkovo, smlouva s jeho provozovatelem je prý nevýhodná

Bratislava - Slovenská vláda se pustila do boje o elektrárnu Gabčíkovo. Tvrdí, že kvůli jejímu nevýhodnému pronájmu přichází stát o velké peníze. Kabinet Roberta Fica dává vinu předchozí vládě, která údajně dohodu vyjednala. Fico proto chce, aby o smlouvě rozhodl soud.

Pokojné vody v Gabčíkovu rozčeřil spor. Slovenská vláda chce od soukromé společnosti Enel zpět kontrolu nad vodní elektrárnou. Překážkou je ale dohoda o 30ročním pronájmu, kterou schválil předcházející kabinet.

Robert Fico, slovenský premiér, říká: „To je šílené, co podepsali, to je jednoduše úplné zbavení se státního majetku, kontroly státu nad vlastním majetkem.“

Bývalá vláda ale o nevýhodnosti smlouvy nechce ani slyšet. Gabčíkovo je podle ní jen zpolitizovaná kauza. Bývalý ministr hospodářství Jirko Malchárek tvrdí: „Celá privatizace slovenských elektráren byla transparentní a směřovala ke zkvalitnění podnikatelského prostředí.“

Spor o Gabčíkovo je už u soudu, úřady chystají až 8 žalob. Provozovatel elektrárny, společnost Enel, to nechápe. „Výnosy z Gabčíkova byly loni pro stát historicky nejvyšší a i v tomto roce budou stejně tak vysoké,“ tvrdí Jurak Kopřiva z Enelu.

I kdyby Enel o Gabčíkovo přišel, rozhodně by nevyšel naprázdno. Za vypovězení smlouvy by mu totiž Slovensko muselo zaplatit 27 miliard. Dohoda je totiž podle ministerstva hospodářství pro Slovensko v tomto směru nevýhodné. Elektrárnou Gabčíkovo se bude brzy zabývat slovenský parlament, do soudních síní se tento spor dostane na podzim.