Na zahraniční komunikaci Švédů dohlédne tajná služba

Stockholm - Švédští poslanci zvedli ruku pro zákon, který tajné službě dovoluje hlídat a kontrolovat v podstatě všechny zahraniční kontakty a komunikaci tamějších lidí. Agenti nebudou potřebovat na takový dozor ani povolení od soudu.

Pokud chtějí Švédové aspoň trochu soukromí při styku se zahraničím, musí vše stihnout vyřídit do konce roku. Úderem prvního ledna 2009 budou totiž pod lupou. Posvítí si na ně Národní obranná služba. Poslanci jí dali do rukou neobyčejně velkou moc. Bez omezení může sledovat veškerou mezinárodní komunikaci. Tajné služby budou kontrolovat telefonní hovory, faxy, e-maily, SMS zprávy i surfování na internetu.

Pro návrh hlasovalo 143 poslanců, proti 138, jeden se zdržel. Zákon vyhnal do ulic Stockholmu tisíce demonstrantů, bouřila se i opozice. Vše ale marně. Podle ministra obrany je ve hře národní bezpečnost. Kritici to ale zpochybňují. Soukromí lidí nebylo podle nich ještě nikdy v takovém ohrožení jako teď.

Budou Švédové sledovat i Čechy?

„Tajné služby si o vás mohou udělat takzvaný sociogram, budou přesně vědět, s kým se bavíte a o čem. Nebo si představte, že navštívíte webovou stránku nějaké nepohodlné politické strany. Kvůli tomu vás pak například nepustí do USA,“ stěžuje si Par Strom z nevládní organizace New Welfare Foundation.

Vláda slibuje, že agentura domácí komunikaci sledovat nebude. Problémy mohou ale vzniknout v zahraničí. Podle advokáta Petra Vlka je nový zákon problematický a mohl by postihnout i Čechy. „Sledování se bude odehrávat neomezeně třeba i mimo hranice Švédska, čili i na území České republiky. Bude zajímavé, co s tím bude dělat český soud nebo česká policie,“ dodává Vlk.

V Evropě zatím jinde takový zákon neplatí. Obdobná opatření fungují od útoků 11. září ve Spojených státech.