Končící slovinské předsednictví EU může být inspirací i pro Česko

Lublaň - Slovinské předsednictví Evropské unie se chýlí ke konci. Na začátku července převezme štafetu Francie. Slovinci se do čela unie postavili jako první z jejích nejnovějších členů a výkon předsednictví dokázal sjednotit politickou scénu. Jeho hlavním mottem se stalo heslo "Dokážeme, že to dokážeme".

Náročný výkon předsednictví přijali Slovinci jako výzvu. Oči celé Evropy k nim směřovaly nejen proto, že se stali vůbec prvním nováčkem, který tímto křtem prošel. Pro jednu z nejmenších unijních zemí s dvěma miliony obyvatel bylo předsednictví i administrativně mimořádně náročným úkolem.

Svědomitá příprava ve Slovinsku trvala 2,5 roku a o vysoké míře důležitosti svědčí také shoda napříč politickým spektrem, která toto období provázela. „Pokud se kritika ze strany opozice objevila, byla velice mírná, a to i když se blíží parlamentní volby,“ popsala situaci česká velvyslankyně ve Slovinsku Ivana Hlavsová.

Na jaře 2007 dokonce většina parlamentních stran uzavřela „Dohodu o neútočení“, která sice nepřežila politické turbulence z podzimu loňského roku, ale celkově se vnitropolitický a předvolební boj do výkonu předsednictví výrazně nepromítl. O slovinském receptu na fungující předsednictví se informovali i čeští političtí představitelé. Česko se totiž jako druhý nováček ujme evropského předsednictví po Francii v prvním pololetí 2009.

Mezi hlavní priority Slovinců v čele EU patřila podpora ratifikace Lisabonské smlouvy, energetika a klimatické změny. Na nejvyšší příčku důležitosti Slovinci postavili situaci na západním Balkáně. Nemalým úspěchem jejich předsednictví se tedy stalo podepsání stabilizační asociační dohody se Srbskem a Bosnou a Hercegovinou.