Velká voda v Iowě zničila zdejší České a slovenské muzeum

Cedar Rapids - České a slovenské muzeum s knihovnou v Cedar Rapids v americkém státě Iowa poškodila velká voda. Voda se zde dostala do výše pěti metrů. Na podlaze je vrstva bahna. Budova je proto nepřístupná. Muzeum dnes podpořil premiér Mirek Topolánek. Jak moc budou poničené sbírky, se zatím neví.

„Znepokojily mě zprávy o tom, že sbírky a dokumenty, které tak výrazně přispívají k udržování českého a slovenského dědictví ve Spojených státech amerických, jsou v nebezpečí,“ sdělil dnes Mirek Topolánek.

Voda způsobila podle ředitelky muzea Gail Naughtonové masivní škody. Okna jsou rozbitá, na podlaze leží třícentimetrovou vrstva bahna, stěny jsou nasáklé vodou. Z konstrukčního hlediska se stavba zdá bezpečná, ale architektonická a technická analýza bude teprve následovat. „Síla vody a jejího proudu, která způsobila takovou škodu, je nepředstavitelná,“ uvedla Naughtonová.

Většinu artefaktů odvezli pracovníci ještě před velkou vodou, záplavy naštěstí neponičily vzácný křišťálový lustr. Zbytek sbírek, které v budově zůstaly, zatím pracovníci neprozkoumali.  

Z bezpečnostních důvodů městské úřady i nadále zakazují vstup do muzea, stejně jako do dalších budov v historickém centru města, který po původních přistěhovalcích nese název Česká vesnice.

Záplavy sužují Ameriku už několikátý den, do poničených oblastí se vydal prezident George Bush. Bouřky a záplavy v šesti státech amerického Středozápadu si vyžádaly životy už 24 lidí. Voda napáchala škody za 1,5 miliardy dolarů.

Velká voda už pomalu ustupuje a lidé se smějí vracet do svých zničených obydlí. V ohrožení jsou teď města a zemědělské usedlosti směrem na jih podél řeky Mississippi. Ve státech Illinois a Missouri totiž hladina stoupá a odborníci předpovídají, že v kritickém úseku dlouhém 145 kilometrů ještě tento týden záplavová vlna prorazí 30 ochranných hrází.

Dosud vodě podlehlo 20 hrází. Ze dvou poblíž městečka Gulfport v Illinois povodeň hrozí zaplavit farmy a zemědělskou půdu o rozloze přes 120 kilometrů čtverečních.

Vydáno pod