Volbám v Zimbabwe předchází pronásledování opozice

Harare - "Nadcházející volby v Zimbabwe nemohou být regulérní a svobodné, protože režim kontroverzního prezidenta Roberta Mugabeho potlačuje opozici," prohlásila ve čtvrtek americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová. Za osm dní proběhne v Zimbabwe druhé kolo prezidentských voleb, vláda pokračuje v zastrašování příznivců opozice. Ta proto uvažuje, že stáhne svého kandidáta Morgana Tsvangiraie. Definitivní rozhodnutí by měla oznámit v pondělí.

Zimbabwská policie obvinila generálního tajemníka opozičního Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) Tendaie Bitiho z velezrady a spiknutí. Hrozí mu až trest smrti. Lídr opozice Tsvangirai byl za poslední dny několikrát zatčen. Našla se také těla čtyř příznivců MDC. A násilí pokračuje.

Země se zmítá v nepokojích od březnových parlamentních voleb, které se konaly souběžně s prezidentskými. V těch proti sobě stáli nynější prezident Robert Mugabe a lídr MDC Morgan Tsvangirai. Ten údajně první kolo vyhrál, nezískal ale potřebnou nadpoloviční většinu hlasů. Mugabe proto uspořádal druhé kolo, které by se mělo konat 27. června.

Zimbabwský soudce dnes zamítl žádost MDC o propuštění jejího generálního tajemníka Tendaie Bitiho, který byl ve čtvrtek obviněn z velezrady a z dalších zločinů, za něž mu hrozí až trest smrti. Podle agentur zůstane ve vězení až do 7. července, kdy se bude konat další slyšení jeho případu.

Zemi za poslední měsíce opustily stovky uprchlíků, kteří před řáděním vládních ozbrojenců utíkají do JAR. Tady ale proti imigrantům protestují, ze Zimbabwe sem totiž přicházejí většinou kvalifikovaní a vzdělaní lidé, kteří zdejším obyvatelům berou práci. Proto Zimbabwany obyvatelé JAR nevítají zrovna s otevřenou náručí.

Ve středu se jihoafrický prezident Thabo Mbeki sešel odděleně s Mugabem i s Tsvangiraiem. Mbeki zimbabwské politiky vyzval ke zrušení druhého kola voleb a ustavení vlády národní jednoty. Tsvangirai na schůzce opětovně označil nadcházející druhé kolo prezidentských voleb za frašku, protože nemůže vést předvolební kampaň.