Olmertovi prý pomůže zázrak

Jeruzalém - Izraelský premiér Ehud Olmert věří, že se udrží ve funkci až do řádných voleb díky zázraku, o něž na Blízkém východě není nouze. Olmert, který je už poněkolikáté policejně vyšetřován, tentokrát kvůli podezření z korupce, řekl německému časopisu Der Spiegel, že "na Blízkém východě jsou zázraky realitou".

Ehud Olmert tím parafrázoval slova zakladatele izraelského státu Davida ben Guriona, který řekl, že „na Blízkém východě jsou realisty pouze ti, kdo věří v zázraky“.

Při výpovědi jednoho ze svědků v Olmertově poslední kauze vyšla na světlo překvapivá fakta, podle nichž Olmert přijímal od amerického sponzora velké sumy peněz.

Ke svému případu premiér prohlásil: „Stát se může cokoli. Všichni mí předchůdci byli vyšetřováni, obviněni a stíháni v často nesnesitelné atmosféře. A všichni jsou naživu a daří se jim dobře, vyjma Ariela Šarona, jemuž přeji plné uzdravení.“

Šaron dostal v lednu 2006 mrtvici a dodnes je udržován při životě na přístrojích. Olmert po něm převzal jako prozatímní předseda Šaronovy strany Vpřed premiérský úřad. „Tenkrát všichni říkali, že do června 2008 už ve funkci nebudu, ale jsem zde a nemám v úmyslu odstoupit,“ prohlásil Olmert.

V Olmertově korupčním případu nedávno vypovídal před izraelským soudem americký podnikatel Morris Talansky a přiznal, že Olmertovi v podobě půjček a sponzorských darů na volební kampaně poskytl v období 15 let, do jeho nástupu do úřadu předsedy vlády, 150 tisíc dolarů v hotovosti. Dvě třetiny Izraelců si přejí, aby premiér odstoupil, ale ten řekl, že tak učiní, až bude-li obžalován.