Stoletá voda na Mississippi kulminuje

Canton (USA) - Zatímco americká Iowa pomalu počítá škody, ve státech Missouri a Illinois se lidé připravují na nejhorší. Na horní části toku začíná v některých místech voda už opadávat, na jihu stále hrozí nebezpečí. Prezident Bush už slíbil zdevastovaným oblastem 4 miliardy dolarů z federálních fondů. Při záplavách zahynulo 24 lidí.

Obilnice Středozápadu připomíná obří jezero. Protipovodňové bariéry měly nejúrodnější půdu Spojených států ochránit. Stoletou vodu, valící se korytem Mississipi, ale neudržely.

Povodeň už podemlela dvacet hrází, dalších třicet může podle hydrologů kdykoli prasknout. Nejhůř dopadla Iowa, kde z domů uteklo pětatřicet tisíc lidí.

Předpovědi počasí se pomalu lepší. Rozvodněná řeka teď přesto ohrožuje obyvatele Missouri a Illinois. Povodeň zaplavila desetitisíce hektarů zemědělské půdy v pěti státech, kde roste především kukuřice.

Podle analytiků může velká voda ještě víc vyšroubovat už tak vysoké ceny potravin. Do nejpostiženějších oblastí přispěchal prezident Bush. Středozápadu slíbil čtyři miliardy dolarů a pomoc při následné rekonstrukci.

Záplavy mohou ovlivnit i prezidentskou kampaň. Do Iowy vyrazil agitovat republikánský kandidát John McCain. Sklidil za to tvrdou kritiku guvernéra. Podle něj má teď země úplně jiné starosti, než zajišťovat bezpečnost arizonského senátora. Demokratický kandidát Barack Obama už kampaň v Iowě odložil.

Vydáno pod