Obama povede příští týden kampaň společně s Clintonovou

Washington - Demokratický prezidentský kandidát Barack Obama dnes oznámil, že příští týden povede svou volební kampaň společně s bývalou soupeřkou z řad demokratů Hillary Clintonovou. Jde o krok, který má pomoci sjednotit Demokratickou stranu po ostrých volebních kláních v rámci primárních voleb.

Obama se v listopadových volbách prezidenta Spojených států utká s republikánským kandidátem Johnem McCainem. Černošský senátor by se měl poprvé objevit na společném vystoupení s Clintonovou příští pátek. Další detaily vedení Obamovy kampaně neoznámilo.

Příští čtvrtek se navíc Obama a Clintonová, která usilovala o to stát se první americkou prezidentkou, setkají na schůzce se sponzory předvolební kampaně newyorské senátorky. Ti podle agentur obviňují Obamu z toho, že s nimi zatím dostatečně nekomunikoval.

Clintonová ukončila svou volební kampaň počátkem června - jen několik dní poté, co Obama získal dostatečný počet delegátů, kteří budou oficiálně nominovat demokratického prezidentského kandidáta na srpnovém sjezdu strany v Denveru.

Obama nyní začíná vybírat kandidáta na viceprezidenta za demokraty, jehož jméno se objeví spolu s Obamovým na kandidátce do Bílého domu. Někteří demokratičtí voliči a vedení Demokratické strany by uvítali, kdyby se Obamovou viceprezidentkou stala právě Clintonová.

Některá americká média však spekulují, že se tak patrně nestane. Jako důvod uvádějí skutečnost, že černošský senátor přijal v pondělí do svého týmu Patti Solisovou Doyleovou, která v minulosti vedla kampaň Hillary Clintonové. Obě ženy spolu údajně prakticky nekomunikují poté, co ji Clintonová v únoru propustila. Senátorka Clintonová dala po skončení primárek najevo, že o funkci viceprezidentky sice stojí, ale že nebude aktivně o takovou nominaci usilovat.

Hillary Clintonová oficiálně ukončila svou volební kampaň v prezidentských volbách v roce 2008.
Zdroj: ČT24