Izraelské cvičení připomínalo přípravu na letecký útok na Írán

Washington/Moskva - Izrael podle amerických expertů tento měsíc prováděl rozsáhlé vojenské cvičení, které vypadalo jako příprava na případný letecký útok na íránská jaderná zařízení. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov v reakci Izrael a USA před případným útokem na Írán varoval. Izrael zprávu nekomentoval, ale premiér Olmert už v minulosti opakovaně Teherán upozorňoval na následky případného íránského vyvíjení jaderných zbraní.

Nad Středozemním mořem v prvním červnovém týdnu cvičilo více než sto izraelských stíhaček F15 a F16 spolu se záchrannými vrtulníky a tankovacími letadly. Pohybovaly se asi 1 400 kilometrů od izraelského pobřeží, což je zhruba vzdálenost z Izraele k íránskému jadernému komplexu v Natanzu.

Izrael pečlivě sleduje jaderné aktivity států v oblasti, zvláště potom těch, které odmítají jeho právo na existenci a veřejně mluví o nutnosti Izrael zničit. „Nedivím se, že se Izrael připravuje na všechny eventuality, které mohou ohrozit jeho bezpečnostní situaci,“ řekl bývalý náčelník české vojenské zpravodajské služby Andor Šándor.

Šándor: Cvičení mě nepřekvapuje 

Izraelská armáda podle amerického deníku nechtěla podrobnosti červnového cvičení komentovat. Andora Šándora ale izraelské cvičení neudivuje: „Počet letounů je veliký, ale Izrael cvičí velmi poctivě, protože se nachází v zóně, kde vede 60 let války, a musí být připraven na každou eventualitu. To, že cvičí, mě tedy nepřekvapuje.“

Velkým cvičením podle Šándora Izrael také vysílá signál, že je připraven na konfrontaci s Íránem i v případě, že by ho ostatní státy nehodlaly vojensky podpořit. Izrael by v případě útoku musel mezinárodnímu společenství přinést důkazy o tom, že Írán usiluje o výrobu jaderných zbraní. „Vojensky si Izrael podobný samostatný útok jistě dovolit může, politicky by to ale byl velice problematický zásah do už tak neklidné situace na Blízkém a Středním východě,“ odhaduje Šándor.

Baradej hrozí v případě izraelsko-íránského konfliktu rezignací

Teherán odmítá, že by jeho jaderný program směřoval k výrobě nukleárních zbraní. Rada bezpečnosti OSN však kvůli neochotě Íránu zastavit obohacování uranu schválila v březnu už třetí balík sankcí. Podle šéfa Mezinárodní agentury pro jadernou energii Muhammada Baradeje by konflikt mezi Izraelem a Íránem uvedl region do válečné výhně a pohrozil i rezignací na svůj post.

Spekulace o izraelském útoku ještě podpořila série nedávných silných prohlášení na adresu íránského jaderného programu, která z Izraele přicházela. Například začátkem června izraelský premiér Olmert Teherán varoval, že pokud získá jaderné zbraně, bude se muset připravit na zničující následky. A nebylo by to poprvé. V roce 1981 izraelský nálet zničil irácký jaderný reaktor v Osiraku.

Vydáno pod