Čtyři koaliční vojáci zemřeli při sobotním výbuchu v Afghanistánu

Kábul - V jižním Afghánistánu dnes vybuchla bomba a vyžádala si čtyři oběti na straně koaličních vojenských sil. Další dva příslušníci armády byli těžce zraněni. Informaci dnes médiím sdělilo velení mezinárodní koalice. Národnost padlých a zraněných vojáků ve zprávě nebyly uvedeny. Útok se odehrál v provincii Kandahár, která je baštou sil Talibanu. Koaliční jednotky v této oblasti provádějí operace proti bojovníkům radikálního islamistického hnutí.

Zpráva o nových obětech z řad koaličních vojáků přišla jen pár hodin poté, co byl za podobných okolností v pátek večer zabit jeden zahraniční voják v provincii Faráh. Druhou páteční obětí byl voják z jednotek mezinárodní koalice vedené Spojenými státy, který zahynul už v pátek ráno při sebevražedném útoku na kolonu vojenských vozidel v jihoafghánské provincii Hílmand.

Násilnosti v Afghánistánu se v posledních dvou letech vystupňovaly. Radikální hnutí Taliban, které usiluje o svržení vlády a vyhnání mezinárodních vojáků ze země, zintenzivnilo útoky proti vojenským i civilním cílům. Od začátku letošního roku bylo podle AFP zabito přes 1800 lidí, z toho 98 zahraničních vojáků. Mezi letošními oběťmi jsou i dva čeští vojáci.