Bosenský Srb Župljanin obviněný z genocidy půjde před soud

Bělehrad - Někdejší bosenskosrbský policejní velitel Stojan Župljanin půjde před Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY). Haagskému soudu ho vydaly srbské úřady. Hledaného prominentního uprchlíka, podezřelého ze spáchání válečných zločinů, zatkla minulý týden srbská policie. Ta po něm neúspěšně pátrala 10 let.

Sedmapadesátiletý Župljanin byl po zadržení převezen ke zvláštnímu soudu pro válečné zločiny v Bělehradě k výslechu. Ten ale musel s výslechem počkat do oficiálního potvrzení identity zatčeného.

Župljanin totiž už při zatýkání odmítl potvrdit svou identitu a později i prostřednictvím právníka začal prohlašovat, že není tím, za koho jej policie má. Soudce proto nařídil sejmutí otisků prstů a odběr vzorku krve. Analýza identifikačních znaků potvrdila, že zatčeným mužem je skutečně Župljanin.

Župljanin je jedním ze čtveřice prominentních uprchlíků, kteří mají stanout před haagským soudem kvůli podezření ze spáchání válečných zločinů. Už v roce 1999 byl obviněn z genocidy a ze zločinů proti lidskosti spáchaných během válek v bývalé Jugoslávii. Policie po něm neúspěšně pátrala deset let.

Stojan Župljanin je 43. Srbem vydaným ICTY. Ze zmíněné prominentní čtveřice se dosud nepodařilo dopadnout bývalého bosenskosrbského vůdce Radovana Karadžiče, vojenského velitele bosenských Srbů Ratka Mladiče a někdejšího předáka chorvatských Srbů Gorana Hadžiče.

Plnou spoluprací Bělehradu s ICTY a zatčením všech podezřelých z válečných zločinů a jejich vydání do Haagu Evropská unie podmiňuje platnost stabilizační a asociační dohody, kterou EU uzavřela se Srbskem koncem dubna. Uzavřená dohoda, která znamená vykročení k možnému budoucímu členství této balkánské země v unii, je zatím hlavně politickým gestem.