Pět států USA postihly nejničivější záplavy za posledních 15 let

Washington - Pět států amerického Středozápadu zažilo nejhorší záplavy za posledních 15 let. Škody jdou do miliard dolarů a zničená úroda zřejmě zvedne ceny potravin. Prudký vzestup teplot zase překvapil Kalifornii. Velká voda za sebou zanechala miliony hektarů zničené úrody, 24 mrtvých, 35 tisíc evakuovaných a jejich zaplavené domovy.

Oblasti zdevastované nejhoršími povodněmi od katastrofálního roku 1993 se dočkají federální pomoci v hodnotě 4 miliard dolarů. Škody ale budou vyšší. Stovky dobrovolníků na pomoc nečekají s rukama v klíně, přesto že bylo jejich úsilí mnohde marné. Voda na horním toku Mississippi a jejích přítocích kulminuje, čeká se, že začne opadat.

O dvě časová pásma dál na západ by byla Kalifornie za trochu vody a deště vděčná. Jižní polovina 35 milionového státu se peče při čtyřiceti stupňových vedrech. Jen v Los Angeles otevřeli 42 chladících center pro seniory. Kdo může, je na pláži. Spotřeba elektřiny prudce stoupla, protože klimatizace všude běží na plný výkon. „Taková horka můžeme očekávat po celé léto. Divné je, že přišla tak brzy,“ diví se meteorolog Josh Rubinstein.

Suché horké počasí má vedlejší účinek: snáze vznikají lesní požáry. U města Santa Cruz uzavřely plameny pobřežní dálnici. Letos tam museli hasiči likvidovat rozsáhlé požáry už několikrát.