Protesty proti olympijské štafetě skončily zatčením stovek Tibeťanů

Káthmándú/Dillí - Nepálská policie poslala za mříže zhruba 400 Tibeťanů, kteří protestovali před čínským konzulátem v metropoli Káthmándú proti dnešnímu štafetovému běhu s olympijskou pochodní. Mezi zatčenými byli údajně i mniši.

Tibeťané chtěli svými protesty upozornit na to, že štafetový olympijský běh má sloužit pouze jako demonstrace čínské moci. „Olympijská štafeta ve Lhase má ukázat, že Tibet je pod čínskou kontrolou,“ řekl jeden z protestujících. Tibeťané podle něj nebudou praktiky Číny podporovat.

Štafeta s olympijskou pochodní se dnes v hlavním městě Tibetské autonomní oblasti Lhase uskutečnila za mimořádně přísných bezpečnostních opatření a v ovzduší strachu. Dvě hodiny trvající běh ale skončil bez incidentů.

V Nepálu žije okolo 20 tisíc etnických Tibeťanů, kteří od března pořádají protičínské demonstrace. Čína oficiálně uvádí, že během březnových nepokojů v Tibetu, které byly největší za posledních 20 let, zahynulo 22 lidí. Naproti tomu tibetská exilová vláda zveřejnila v pátek upřesněné údaje, podle nichž si střelba čínských bezpečnostních sil do demonstrantů vyžádala celkem 209 obětí.

Vydáno pod