Slovenský podnikatel láká publikum na box mladých chlapců

Slovenské Nové Mesto – Půlnoční zápasy boxujících dětí jsou oblíbenou zábavou ve Slovenském Novém Mestě. Nezletilí chlapci dostávají za zápas stokorunu, další čtyři za vítězství. Podle části novomestské veřejnosti jde o pochybnou zábavu na hraně zákona. Policie ani sociální úřad ale nemají s dětskými zápasy problém.

Miklós Vareha, majitel podniku, kde o pátečních a sobotních večerech baví chlapci boxerskými utkáními své rodiče či místní slečny, provozuje ring, aby nalezl mladé talenty. S takovým přístupem souhlasí také trenér Jan Onda. Podle něj si podobně vybíral mladé talenty známý boxer László Papp.

Zatímco na počátku existence měly zápasy ve Varehově podniku velmi divoký průběh, dnes jsou již plně vybavení mladí boxeři profesionálně připravováni. „Prakticky jsme jim dali šanci dělat sport na špičkové úrovni. Dnes tito chlapci trénují a vyhrávají ligové zápasy,“ uvedl Onda.

Půlnoční boxování se ale  části občanů Noveho Mesta nelíbí. Starosta Ján Kalinič tlumočil obavy některých obyvatel, kteří se bojí chodit v noci ven a cítí se ohroženi.

Podle policie je však vše v pořádku. Mluvčí jejího košického oddělení Jana Mésarová uvedla: „Zápasy jsou legální. Policie objekt i činnost s ním spojenou monitoruje od jeho vzniku.“ Podobně se vyjádřila také Mária Juhásová z Úřadu práce, sociálních věcí a rodiny.