Izrael po příměří s Hamasem zmírňuje blokádu Gazy

Jeruzalém/Gaza - Tři dny poté, co Izrael uzavřel příměří s radikálním palestinským hnutím Hamas, začal v neděli zmírňovat blokádu pásma Gazy. Otevřel některé hraniční přechody, což umožní přísun potravin a dalšího nezbytného materiálu do oblasti. Rodiče uneseného izraelského vojáka, který je už téměř dva roky držen v zajetí radikály v pásmu Gazy, podali k izraelskému nejvyššímu soudu protest proti uvolňování blokády, dokud není jejich syn osvobozen.

Podle mluvčího civilní spojovací jednotky izraelské armády, na kterého se odvolává agentura DPA, byly už dnes ráno otevřeny hraniční přechody Sufa a Nahal Oz. Následovat má hlavní přechod pro zboží Karni. V souladu s ustanoveními dohody o příměří, která vstoupila v platnost ve čtvrtek ráno, má po částečném uvolnění blokády proudit do pásma Gazy zboží v objemu 30 procent dodávek, které přicházely do pásma v době, než se ho zmocnilo hnutí Hamas.

Podle mluvčího izraelského vojenského koordinátora pro pásmo Gazy Petera Lernera povolila armáda denně vjezd asi 90 nákladním automobilům naloženým potravinami a komerčním zbožím. Izraelští i palestinští oficiální činitelé potvrdili, že vozidla už ráno projela do pásma Gazy přes hraniční přechod Sufa. Izraelci vyložili a ponechali dopravené zboží na místě, kde si je odpoledne Palestinci vyzvednou. Izrael odmítá přímý kontakt s Hamasem. Hamas oznámil, že v blízkosti Sufy rozmístil své bezpečnostní jednotky ve snaze „zabránit rabování“ a zajistit náležitou distribuci zboží.

Příměří mezi Izraelem a Hamasem bylo po mnohaměsíčním vyjednávání uzavřeno za zprostředkování Egypta a má platit půl roku. Předpokládá okamžité absolutní zastavení raketového ostřelování příhraničních oblastí Izraele radikály z Gazy a zastavení všech operací izraelské armády v pásmu. Po třech dnech klidu má být částečně zmírněna hospodářská blokáda pásma, po dalších deseti dnech mají být zrušena i další dopravní omezení.

Dnes mají být také obnovena intenzivní jednání o osvobození izraelského vojáka Gilada Šalita, kterého militantní Palestinci unesli před necelými dvěma roky při přeshraničním přepadení izraelského vojenského stanoviště. Hamas za něj žádá propuštění 450 palestinských vězňů a dal už najevo, že to musí být i ti, které Izrael vězní za účast na protiizraelských atentátech.

Šalitovi rodiče se v sobotu obrátili se stížností na izraelský nejvyšší soud, který se jejich protestem má zabývat dnes. Podle listu Jerusalem Post chtějí rodiče zabránit zmírňování blokády pásma Gazy a otevírání hraničních přechodů s pásmem v době, kdy je jejich syn stále ještě v zajetí. Argumentují přitom obavou, že v opačném případě nebude mít Hamas důvod zajatého vojáka propustit.

Podle Šalitových rodičů se souhlas izraelské vlády s dohodou o příměří zakládá na „lži“ premiéra Ehuda Olmerta. Jak podle listu Jerusalem Post stojí v jejich žalobě k nejvyššímu soudu, premiér údajně členy kabinetu ujistil, že „Giladovo osvobození je nedílnou součástí dohody o příměří“. Rodiče proto požadují, aby bezpečnostní kabinet o dané otázce rozhodl znovu.