Zimbabwská opozice odstupuje z prezidentských voleb

Harare - Předseda zimbabwské opozice Morgan Tsvangirai z Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) oznámil, že odstupuje z druhého kola prezidentských voleb, které se koná za pět dní. Důvodem je stupňující se násilí a zastrašování ze strany vládnoucí strany Roberta Mugabeho. Tsvangirai to oznámil na dnešní tiskové konferenci v Harare. Zimbabwská vláda podle agentury Reuters druhé kolo voleb zatím nezrušila a čeká na oficiální stažení kandidatury.

„My v MDC jsme se rozhodli, že už se nebudeme účastnit tohoto násilného, nelegitimního podvodu na volebním procesu,“ řekl Tsvangirai a vyzval OSN a Africkou unii, aby vraždění v Zimbabwe zabránily. „Nemohu dál riskovat životy voličů, které ohrožuje násilná předvolební kampaň Roberta Mugabeho,“ upozornil opoziční vůdce.

K rozhodnutí odstoupit z voleb Tsvangiraie definitivně přimělo násilí, které dnes v Harare rozpoutali ozbrojení stoupenci zimbabwského prezidenta Roberta Mugabeho. Mládežnické bandy ozbrojené noži a železnými tyčemi obsadily v metropoli Harare místo, kde se mělo konat povolené předvolební shromáždění opozičního Hnutí pro demokratickou změnu (MDC). Poté začaly napadat jeho účastníky, mezi nimi i novináře, a volební pozorovatele donutily místo shromáždění opustit.

„Tisíce mládežnických členů (vládnoucího) Afrického národního svazu Zimbabwe-Vlastenecké fronty (ZANU-PF, vyzbrojených železnými tyčemi, holemi a dalšími zbraněmi, ve snaze zabránit (opozičnímu) shromáždění, povolenému nejvyšším soudem, násilím obsadily shromaždiště MDC na výstavišti v Harare,“ uvedlo MDC. „Napadly také novináře a týmy volebních pozorovatelů donutily z místa shromáždění utéci. Policie proti nim nasadila slzný plyn.“

Zimbabwský ministr spravedlnosti Patrick Chinamasa odmítl tvrzení Tsvangiraie, že by zimbabwská vláda pořádala násilnou předvolební kampaň. „Respektuji důvody, které (Tsvangirai) uvedl ke stažení své kandidatury, ale není pravda, že za jeho odstoupení může politicky motivované násilí, protože je to právě jeho strana, která násilí podněcuje,“ citovala ministra agentura Reuters.

Současné dění v Zimbabwe vzbudilo také pozornost v zahraničí. „Volby se buď musí uskutečnit svobodně nebo bude Zimbabwe nadále izolované od mezinárodního společenství,“ vyjádřil se britský premiér Gordon Brown.

MDC zvítězilo v březnových parlamentních volbách a Tsvangirai porazil dosavadního prezidenta Mugabeho v souběžných prezidentských volbách. Podle volební komise ale údajně nezískal přes 50 procent hlasů, takže Mugabe si prosadil druhé kolo hlasování. Opozice i mezinárodní organizace obviňují Mugabeho režim ze zatýkání opozičních politiků a zastrašování voličů v posledních měsících.

Mugabe a jeho ZANU-PF vládne Zimbabwe od roku 1980. Za tu dobu se jim podařilo tuto kdysi prosperující zemi přivést na pokraj ekonomického krachu.

Vydáno pod