Clintonová pomůže Obamovi získat peníze na kampaň

Washington - Hillary Clintonová se po dvou týdnech vrací na veřejnost po porážce v souboji o kandidaturu pro americké prezidentské volby. Chce se plně zapojit do kampaně svého rivala Baracka Obamy. Pomoc Clintonové znamená pro Obamu obrovskou finanční pomoc.

Hillary Clintonová se vyrovnala s porážkou a je připravena svému bývalému soupeři pomoci. Ve čtvrtek by měla Obamovi představit svůj štáb na shánění sponzorských darů a v pátek poprvé stane po jeho boku před voliči. „Její účast v kampani vítáme a jsme z ní nadšeni,“ uvedl člen Obamova volebního týmu Tom Daschle.

Kdyby Clintonová Obamu nepodpořila, mohli by na to demokraté doplatit. V roce 1980 znemožnilo nepřátelství Jamese Cartera a Edwarda Kennedyho Carterovo znovuzvolení do prezidentského úřadu.

„Senátorka Clintonová má v kampani ohromně důležitou roli. Má úžasnou podporu po celé zemi. Mezi ženami, menšinami i mezi dělníky,“ prohlásil Daschle.

Obama se před několika dny zřekl veřejných prostředků a dal přednost soukromému financování. V květnu vybral 23 milionů dolarů, tedy víc než republikán John McCain.

„Peníze jsou v prezidentské kampani důležité. Většina Obamových peněz se schází od malých dárců. Počítá se ale každý dolar. Finanční tým Clintonové bude pro průběh kampaně zásadní,“ myslí si politolog Mark Mellman.

Odhaduje se, že s pomocí Hillary Clintonové se Obama dostane až na trojnásobek svých současných finančních prostředků.