Zimbabwská vláda vyzvala Tsvangiraie, aby kandidoval

Harare - Zimbabwská vláda vyzvala Tsvangiraie, aby změnil své rozhodnutí ohledně neúčasti v druhém kole prezidentských voleb. Vývoj v Zimbabwe sleduje celý svět, zejména po nedělním prohlášení opozičního kandidáta Tsvangiraie, že odstupuje z boje o prezidentský úřad. Tsvangirai zatím kandidaturu oficiálně nestáhl. Momentálně se uchýlil do bezpečí na nizozemskou ambasádu v Harare.

„Dvě stě tisíc lidí uprchlo, šestaosmdesát přívrženců naší strany bylo zabito, dvacet tisíc domů je v troskách. To není prostředí pro demokratické volby,“ řekl za zdmi nizozemské ambasády Tsvangirai.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun kritizoval vládu autoritativního prezidenta Roberta Mugabeho, která zemi pustoší od osmdesátých let, že nedokázala zajistit svobodné a spravedlivé volby. Spojené státy oznámily, že budou chtít projednat situaci v Zimbabwe v Radě bezpečnosti OSN a Austrálie uvažuje o dalším zpřísnění sankcí vůči Mugabeho režimu.

Lídr zimbabwského opozičního Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) obvinil vládu z násilné předvolební kampaně, která si prý vyžádala už 86 obětí. Odmítl proto vystavit své stoupence dalším útokům během druhého kola prezidentských voleb, plánovaného na 27. června. Zimbabwská vláda volby zatím neodvolala.

„Bylo by politováníhodné, kdyby se Morgan Tsvangirai skutečně rozhodl odstoupit z těchto voleb. Vyzývám ho, i jeho stranu, aby si to znovu rozvážili a aby se zúčastnili tohoto demokratického procesu,“ prohlásil náměstek zimbabwského ministra informací Bright Matonga pro jihoafrický veřejný rozhlas SAFM.

Na adresu zimbabwské vlády se však mezitím snesla vlna kritiky z celého světa. „Násilná a zastrašující kampaň, která tyto volby ovládla, prokázala lidem této země špatnou službu a musí okamžitě skončit,“ vyzval Harare šéf OSN Pan Ki-mun.

USA: Musíme Mugabeho řádění učinit přítrž

Stejně reagoval také Bílý dům, který chce otázku situace v Zimbabwe tento týden předložit Radě bezpečnosti OSN, aby posoudila možné kroky proti vládě Roberta Mugabeho. „Mugabe nemůže mít právo donekonečna utlačovat zimbabwský lid,“ prohlásil mluvčí Bílého domu Carlton Carroll.

Činitelé Evropské unie označili Tsvangiraiovo odstoupení ze souboje o prezidentské křeslo za „pochopitelné“, jelikož je nepravděpodobné, že by volby byly svobodné a čestné.

Volby v Zimbabwe? Výsměch demokracii

Podle vysokého představitele Evropské unie pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Javiera Solany a eurokomisaře pro rozvojovou pomoc Louise Michela je třeba „nepřijatelnou míru násilí“ a zastrašování v Zimbabwe v uplynulých týdnech nastolit na summitu afrických vůdců, naplánovaného na tento týden do Egypta. Prohlášení, které dnes vydala Solanova kancelář, označuje zimbabwské volby za „výsměch demokracii“.

Vydáno pod