Polský exprezident Walesa byl prý tajným agentem bezpečnosti

Varšava - V Polsku právě vychází kniha o bývalém prezidentovi a lídrovi protikomunistického odborového svazu Solidarita, Lechu Walesovi. Její autoři tvrdí, že nositel Nobelovy ceny míru byl agentem komunistické tajné služby. Walesa popírá, že by kdy byl tajným agentem bezpečnosti: "Je to lež." Pohrozil také žalobami a soudními procesy, které chce kvůli případu vést.

Oba autoří nicméně tvrdí, že disponují důkazy o tom, že Walesa v letech 1970 - 1974 s polskou státní bezpečností spolupracoval. Mají i dokumenty, že Lech Walesa odebral za ta léta 13 tisíc zlotých, což bylo několik měsíčních platů.

Ačkoliv publikace má zatím náklad pouze 4 000 kusů, již způsobila silnou politickou bouři. Slawomir Cenckiewicz a Piotr Gontarczyk z Institutu paměti národa (IPN) v ní tvrdí, že Walesa byl na začátku 70. let agentem státní bezpečnosti s krycím jménem Bolek.

Nejkontroverznější kniha v Polsku posledních let bude zřejmě brzo rozebrána. Před vydavatelstvím IPN od rána stála dlouhá fronta. „Takový zájem o publikaci jsme ještě nikdy nezaznamenali,“ řekl mluvčí institutu Andrzej Arseniuk. Dodal, že se již připravuje dotisk knihy s názvem Státní bezpečnost a Walesa s nákladem 40 tisíc exemplářů.

O Walesově minulosti spekulují už roky jeho protivníci. Exprezident v roce 2005 získal potvrzení, že nebyl agentem komunistické tajné policie. Autoři nové knížky nicméně tvrdí, že soud nebral v potaz všechny dostupné dokumenty. V tisku se objevily spekulace o novém lustračním procesu, mluvčí IPN to ale vyloučil. „Neuvažujeme o takové možnosti,“ řekl Arseniuk.

Lech Walesa oznámí své stanovisko v celém případu ve veřejnoprávní televizi TVP večer 30. června. Televize nedávno odvysílala v souvislosti se sporem o Walesu dokument o tajném agentovi Bolkovi. Autoři filmu ho na základě knihy obviňují ze spolupráce. Walesa se domáhal toho, aby TVP dokument neodvysílala a zaplatila několikamilionovou pokutu za urážku.

Politická scéna v Polsku je rozdělena v názorech na minulost muže, který je po papežovi Janu Pavlu II. asi nejznámějším Polákem.

„Nebudu svědomím Lecha Walesy,“ řekl premiér Donald Tusk, který patří mezi obhájce exprezidenta. Zdůraznil, že útoky na Walesu se pravidelně jednou za čas objevují, aby si ti, kteří za nimi stojí, ospravedlnili jistý politický pohled. Dodal, že knihu už četl. „Každý, kdo chce objektivně říci něco o minulosti Lecha Walesy, musí uznat, že on se nikdy neukrýval, že byl vyslýchán a podepisoval různé dokumenty a mluvil se státní bezpečností,“ dodal premiér.

V knize se objevuje podezření, že Walesa v době, kdy byl prezidentem, pomohl ke zničení některých dokumentů, které byly v aktech bezpečnosti. „Všechny zapůjčené věci z archivu jsem vrátil. Na žádném dokumentu není můj podpis,“ uvedl minulý týden rozhorlený Walesa. Dodal, že navíc komunisté mohli dokumenty falšovat.

Oznámil také, že kvůli knize zažaluje několik lidí. Kromě jiného prý až to bude možné také současného prezidenta a někdejšího blízkého spolupracovníka Lecha Kaczyńského. „Nejsou žádné jasné důvody, že jsem spolupracoval,“ uvedl s tím, že si je jist, že procesy vyhraje.

Kaczyński na Walesovu adresu prohlásil, že agentem s krycím jménem Bolek byl.

Podle sociologů Walesa, který byl za odpor proti komunismu v 80. letech vyznamenán Nobelovou cenou za mír, své postavení národního hrdiny neztratí.