Česká republika je velký přítel Afghánistánu, říká obyvatel Lógaru

Kábul - Český rekonstrukční tým se už aktivně zapojil do obnovy Afghánistánu. A to i přesto, že bezpečnostní situace v této zemi je letos nejhorší od pádu vlády Talibanu v roce 2001. Lógar sousedí s Pákistánem, z čehož vyplývá nestabilita regionu. Právě odtud totiž proudí do Afghánistánu talibanští teroristé.

V provincii Lógar Češi pomáhají v konkrétních projektech. Válečný reportér Karel Rožánek, který se vrátil z návštěvy provincie, vysvětluje: „Češi tam mají 200 vojáků a 8 expertů z řad civilistů, kteří se snaží pomoci vytipovat projekty, které by jim mohli pomoci.“

V hlavním městě provincie Lógar Pole Alamu žije přes 20 tisíc obyvatel, převážně Paštunů. Právě tady český rekonstrukční tým pracuje na dvou konkrétních projektech. Staví zde vládní budovy a nemocnici.

Nemocnice v Pole Alam slouží lidem z celé provincie Lógar. Spoustu pacientů ale lékaři nemůžou ošetřit, protože nemají dost lůžek. „Nedostatek místa není jediný problém, který nás trápí. Je tady také málo odborného personálu, hlavně lékařů. Léků máme díky Bohu dost,“ říká Mohamed Husajn administrativní ředitel nemocnice v Pole Alam.

Hlavním partnerem rekonstrukčního týmu při stavbě vládní budovy v Pole Alam je Mohamed Tela. Je to majitel stavební firmy z Páktíje. Čechy tak trochu zná, jako se spolužáky s nimi v 80. letech studoval v Leningradě. „Vaši inženýři jsou skvělí odborníci. Ukazují nám, jak práci dělat lépe. Česká republika je velký přítel Afghánistánu,“ říká Mohamed Tela.

Češi také vytipovali, který z projektů by měl do budoucna provincii nejvíce pomoci - plánují sedm škol, dvě vodní díla, jez a opravu vodního kanálu. Pro letošek přidělila vláda na fungování provinčního českého týmu 81 milionů korun.

Afghánistán
Zdroj: ČT24