Americká protiraketová základna v Evropě? Až za několik let!

Washington - Plán Spojených států vybudovat ve střední Evropě základny protiraketové obrany může nabrat několikaleté zpoždění. Důvodem je požadavek Kongresu, aby antirakety a jejich základna, která má být v Polsku, prošly důkladným testováním. A to může trvat i roky. Komplikované je i samotné vyjednávání podmínek o umístění raket v Polsku. Bílý dům pokládá některé požadavky Varšavy za přemrštěné.

Před umístěním raket v Polsku by měly střely a celý systém projít nejméně třemi zkušebními testy. Tato testovací fáze by přitom mohla trvat i několik let. Představitelé Pentagonu tak podlehli tlaku Kongresu, který požadoval řádné přezkoumání celého systému.

Americké plány na výstavbu protiraketového systému v Kongresu detailně zkoumá podvýbor pro národní bezpečnost. Právě loňská zpráva tohoto orgánu přinesla pochyby, zda je fungování systému od roku 2013 reálné. Podvýbor totiž nesouhlasí s tvrzením americké Agentury pro raketovou obranu (MDA), že systém protiraketové obrany už je řádně otestován. Žádají proto jeho přezkoumání. To zcela jistě zkomplikuje plánovanou výstavbu protiraketové základny v Polsku.

Výstavba se tedy zřejmě zpozdí a přesune se do funkčního období nového amerického prezidenta. Zdržení celého procesu je proto velkou prohrou pro dosavadního prezidenta George Bushe, který nestihl ve svém funkčním období výstavbu prosadit.

Plánovanou instalaci navíc komplikují požadavky Polska. Varšava žádá mimo jiné za umístění raketového deštníku na svém území finance pro modernizaci protivzdušné obrany. Takové podmínky ale považují USA za přemrštěné.  

Protiraketový deštník, který chtějí Spojené státy umístit ve střední Evropě, má USA i jejich spojence ochránit před případnou hrozbou směřující z takových států, jako je například Írán. Proti výstavbě dlouhodobě vystupuje Rusko, které se obává, že budou rakety mířit na něj.